Stigla je detaljna prognoza do ponedjeljka: Kad stiže novi snijeg i gdje će najviše padati?

Region

Do kraja dana kiša u većem dijelu zemlje, na planinama u večernjim satima u prelasku na snijeg, javljaju meteorolozi sa stranice BHmeteo.

Kako ističu, za vikend osjetno zahlađenje uz zimske temperature. Jak sjeverac i bura, a pored planina prolazna pojava snijega izgledna je makar nakratko i u nizinama dobrog dijela BiH.

“Sutra (25.11.) osjetno hladnije vrijeme uz zimske temperature. Uz promjenjivu oblačnost lokalno naleti kiše, susnježice i snijega uz pojačan sjeverac i buru. Vrijeme najsličnije ‘babljim hukama’ kada se u jednom danu zna smijeniti i nekoliko godišnjih doba.

Najviše snijega očekuje pojas centralne i istočne Bosne gdje se očekuje većinom tanji snježni pokrivač od 1 do 5 cm, na planinama od 5 do 20 cm novog snijega.

Na sjeveru, sjeverozapadu i sjeveroistoku Bosne većinom bez snježnog pokrivača i uz kišu, tek lokalno u naletu susnježica i snijeg, ali ništa vrijedno pomena. Slična je situacija i s većim dijelom Hercegovine. Na njenom zapadu i jugu bez snijega, eventualno koja pahulja nošena jakom burom, dok se na sjeveru i istoku Hercegovine očekuje nakratko snijeg, obilniji na planinama.

U nedjelju i dalje umjereno do pretežno oblačno, još rijetko u centralnom i istočnom pojasu zemlje u naletu malo snijega. Na zapadu i jugu zemlje pretežno sunčano. U večernjim satima posvuda razvedravanje uz jak mraz. Tokom ponedjeljka novo naoblačenje što sluti nove padavine”, poručuje BHmeteo.

radiosarajevo.ba