Bio je najžešći momak Jugoslavije, obožavala ga je cela zemlja: “Kako ja mogu da budem nacionalista ako sam svetski prvak?”

Region

Prvu titulu osvojio je sa 19 godina, tokom karijere imao je 310 borbi, od čega samo 13 poraza. Bio je evropski i svetski šampion, a sa ponosom je nosio i medalju sa Olimpijade – jedan i neponovljivi Mate Parlov (1948 – 2008).

Nikada sebe nije smatrao nacionalistom, a poeziju je voleo više od svega. Ipak, onu najvažniju bitku, životnu, nije uspeo da osvoji – 29. jula 2008. godine jugoslovenki bokser Mate Parlov izgubio je bitku protiv raka pluća.

“Biješ kao Parlov”, poznata je rečenica među ljudima starog kova. Te činjenice bio je svestan i najveći svih vremena – Muhamed Ali!

Ali je želeo da se odmeri sa Matom, ali želja mu se nikada nije ostvarila.

– Uskoro se opraštam od boksa i više bih volio da završim karijeru protiv sjajnog boksera Mate Parlova nego protiv prljavih udarača poput Frejzera ili Formana – govorio je Muhammad Ali 1978. godine.

 

Parlovu se divio i gledao ga kako osvaja svetsku titulu u poluštekoj kategoriji januara 1978. godine.

– Jugoslavija ima pravog prvaka, Parlov je u ovom trenutku najbolji u Evropi. Spreman sam da se borim sa njim. Čuo sam da bi naš meč u Jugoslaviji pogledalo uživo 100.000 ljudi. Parlov je brz bokser, ali protiv mene ne bi imao šanse. Bio bi to lep meč, ali to je jedino lepo što bi se Parlovu dogodilo – rekao je tad Ali.

Ipak, nikada nismo saznali da je Amerikanac bio u pravu.blic.rs