Otišla sam na hitnu s teškom gripom i probudila se bez ruku i nogu

Svijet

Kristini Fox iz Ohia morale su amputirati obje ruke i noge nakon što je dobila gripu, koja je nastavila pustošiti njezino tijelo. Na prvi pogled obična gripa kasnije se razvila u bakterijsku infekciju i sepsu.

Majka dvoje djece imala je 38 godina kada je u ožujku 2020. oboljela od gripe. Otišla je na hitnu gdje je otkrila da je dobila gripu i dali su joj lijek, nakon čega su je liječnici poslali kući. Međutim, tijekom sljedećeg dana stanje joj se samo pogoršalo.

“Najbolja prijateljica mi je poslala poruku i pitala me kako se osjećam. Rekla sam joj da se osjećam kao da umirem i to je bila posljednja poruka koju je dobila od mene, prisjetila se Kristin.

Dva sata kasnije kontaktirala je prijateljicu koja je medicinska sestra da dođe provjeriti njezine vitalne znakove.

“Došla je i rekla da moramo hitno ići”, rekla je Kristin koja se na hitnu vratila manje od 24 sata nakon prvog posjeta liječniku.

Završila je u komi
Kako kaže, nakon toga se ničega više ne sjeća jer je njezino tijelo palo u septički šok i postalo ljubičasto. Liječnici su je stavili u medicinski induciranu komu jer su vjerovali da skriva infekciju, no nitko do sljedećeg dana nije potvrdio da je riječ o sepsi.

Sepsa je ozbiljno stanje u kojem tijelo nepravilno reagira na infekciju. Može napredovati do septičkog šoka, što uzrokuje ekstremni pad krvnog tlaka koji može oštetiti pluća, bubrege, jetru i druge organe. U slučajevima kada je šteta ozbiljna, može uzrokovati smrt.

Prema statistikama Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, tijekom jedne godine najmanje 1,7 milijuna odraslih osoba u SAD-u razvije sepsu, a gotovo 270 tisuća ih umre od infekcije.

“Rekli su mi da se pripremim za gubitak ekstremiteta jer su me stavili na toliko vazopresora”, objašnjava Kristin.

Prema Nacionalnom institutu za zdravlje, vazopresori su lijekovi koji uzrokuju porast krvnog tlaka i mogu izazvati značajan vazospazam s potencijalnim gubitkom protoka krvi u više dijelova tijela, uključujući gornje i donje ekstremitete.

Kristin kaže da su zbog toga liječnici isprva mislili da će izgubiti nekoliko prstiju na nogama ili rukama, ali to nije bilo ni blizu onoga što se dogodilo.

Liječnici su joj morali amputirati obje ruke i noge
Krajem ožujka morale su mu amputirati obje noge ispod koljena. Stanje njezinih šaka s vremenom se pogoršavalo, pa su joj početkom travnja ruke amputirane ispod lakata.

“Svoj 39. rođendan dočekala sam u induciranoj komi. Cijelo iskustvo je bilo nadrealno. Otišla sam na hitnu s teškom gripom i probudila se bez ruku i nogu usred globalne pandemije”, objašnjava.

Prisjeća se kako su svi liječnici oko nje imali maske, što ju je isprva bilo prestrašeno jer nije znala što se dogodilo. S vremenom je hrabro prihvatila svoju novu stvarnost.

“Ne postoji ništa što će ovo promijeniti. Nikada neću vratiti svoje ruke i noge. Dakle, radilo se “bori se ili bježi” i od prvog sam trenutka shvatila da mi se život zauvijek promijenio”, prepričava.

Nakon nekoliko tjedana, Kristin je uspjela napustiti bolnicu i prvi put nakon nekoliko mjeseci vidjeti sina Landona i kćer Laiken. Kako kaže, prvo nije htjela da joj djeca vide rane, pa su joj previjali ruke i noge.

Morala je proći 12 tjedana fizikalne terapije, koja je trajala oko tri sata dnevno, na Institutu za rehabilitaciju Medicinskog centra Sveučilišta u Pittsburghu u Pennsylvaniji.

Iako je prvenstveno brinula o svojoj djeci, razmišljala je i o širem “učinku” svog oporavka na druge.

Spomenimo se u svojim molitvama Christina i njene obitelji!

novizivot.net