Novak otvorio “klub 400”! Niko nikad kao Srbin, Đoković je pomerio još jednu granicu

Region

Kompletiran je Završni masters u Torinu! Novak Đoković uspeo je da odbrani titulu, pošto je u finalu, odigranom u nedelju, savladao supertalentovanog mladog italijanskog tenisera Janika Sinera sa 2:0, po setovima 6:3, 6:3, a već sada je poznato kako izgleda ATP lista.

Još jedna titula i još jedan rekord! Novak Đoković je savladao Janika Sinera sa 2:0 (6:3, 6:3) i po sedmi put se nazvao šampionom Završnog mastersa. Iako je Janik igrao tenis života, iako je imao publiku u Torinu na svojoj strani, protiv neverovatnog Srbina nije mogao, ostalo mu je samo da položi oružje pred najboljim.

Novaku je za opstanak na prvom mestu ATP liste bila potrebna svega jedna pobeda u Torinu, te se već posle prvog kola znalo ko će godinu završiti kao svetski broj jedan.

Pošto je uspeo da odbrani titulu, jasno je da je pobeda bilo više od jedne, te je prvo mesto “zacementirano”, a šta se dešava sa ostalim teniserima?

Karlos Alkaras
Možda pomalo neočekivano, ali mladi španski teniser nije baš najbolje igrao na Završnom turniru. Posle uvodnog poraza od Aleksandra Zvereva, usledili su trijumfi nad Rubljovim i Medvedevim, a onda je na red došlo polufinale protiv Novaka Đokovića.

Novak Đoković je Karlosa Alkarasa, blago rečeno – razbio.

U polufinalu Završnog mastersa u Torinu, Đoković je slavio rezultatom 2:0.

Po setovima bilo je 6:3, 6:2 i to je treća pobeda Novaka nad Karlosom u petom međusobnom duelu.

Nije uspeo mlađani Španac da svrgne Novaka sa prvog mesta, te je po završetku sezone na drugom mestu na svetskoj rang listi.

Danil Medvedev
Možda je ruski teniser bio i jedan od glavnih favorita za prolazak u finale, posebno kada se uzme u obzir da je Rus na tvrdoj podlozi “kao kod kuće”.

Ipak, očekivanja, ni svoja, a ni mnogih, nije opravdao.

Danil je u grupnoj fazi zabeležio dva trijumfa, nad kumom Andrejem Rubljovim, a potom i nad Zverevim, da bi u trećem meču grupne faze upisao poraz od Karlosa Alkarasa. Ipak, dve pobede su mu bile dovoljne za plasman u polufinale.

Tamo je snage odmerio sa Janikom Sinerom, koji ga je savladao posle tri seta 2:1 (6:3, 6:7, 6:1).

Janik Siner
Možda i najveće iznenađenje Završnog mastersa – Janik Siner.

Upeo je Italijan da u drugom kolu savlada Novaka Đokovića i do finala je došao bez poraza.

U bori za titulu je imao vrški težak zadatak – da pobedi prvog tenisera sveta drugi put u sedam dana, ali mu to nije pošlo za rukom.

Novak Đoković je savladao Janika Sinera sa 2:0 (6:3, 6:3) i po sedmi put se nazvao šampionom Završnog mastersa. Iako je Janik igrao tenis života, iako je imao publiku u Torinu na svojoj strani, protiv neverovatnog Srbina nije mogao, ostalo mu je samo da položi oružje pred na Novak Đoković je savladao Janika Sinera sa 2:0 (6:3, 6:3) i po sedmi put se nazvao šampionom Završnog mastersa. Iako je Janik igrao tenis života, iako je imao publiku u Torinu na svojoj strani, protiv neverovatnog Srbina nije mogao, ostalo mu je samo da položi oružje pred najboljim.

Andrej Rubljov
Drugi ruski predstavnik završio je učešće posle grupne faze, u kojoj je pretrpeo tri poraza.

Na startu turnira ga je pobedio Danil Medvede, onda je usledio poraz od Karlosa Alkarasa, a tačku na njegovo učešće stavio je nemački teniser Aleksandar Zverev.

Aleksander Zverev pobedio je Andreja Rubljova za njihov kraj u Torinu.

Slavio je Zverev rezultatom 2:0, po setovima 6:4, 6:4.

Meč je trajao 102 minuta.

Stefanos Cicipas
Grčki teniser je zbog povrede morao da se povuče sa Završnog mastersa u Torinu.

Stefanos Cicipas je u prvom kolu grupne faze poražen od Janika Sinera sa 2:0. U drugom meču sastao se sa Holgerom Runeom, ali je zbog povrede i bolova 24-godišnji Grk u četvrtom gemu predao meč.

Grčki igrač zatražio je intervenciju fizioterapeuta posle tri gema. Šesti reket sveta je pred kraj tretmana imao problema da ustane i potom – posle svega 15 minuta, odustao od daljeg učešća na ovom meču.

Potom se oglasio i na konferenciji za medije.

Osećao sam se očajno. Uradio sam sve što je bilo do mene da bih bio spreman za ovaj meč, ali nije urodilo plodom. Mrzim povlačenje sa terena, nisam od onih koji vole da se povlače usred meča i… ubija me to što nisam u prilici da završim ovaj turnir! Ovo je takmičenje za koje sam se dugo spremao, potrudio se da budem potpuno spreman da pružim ono što najbolje mogu kao teniser, ali…

Otkrio je zašto nije mogao da igra.

Imao sam problem sa kretanjem. Nije lako igrati kada vam je pokret ograničen, ovo je tenis.. U njemu ima dosta pokreta, nije to bacanje pikada! Zato je meni bilo važno da se osećam dobro, da su mi leđa dobro. Ali, bol je bio jako veliki. Igrao sam ja mečeve kada me je nešto bolelo, izdržavao sam te bolne trenutke, ali ovo je, očigledno, bilo previše da bih s tim mogao da izađem na kraj. Morao sam zato da donesem tešku odluku. Osetio sam (da je to veliki) problem u drugom gemu. Zapravo, još tokom zagrevanja, kada sam servirao, osetio sam iritaciju, mnogo bola je počelo da se pojavljuje i da “ubija u pojam”. Postao sam tada svestan da možda neću moći da izdržim do kraja, rekao je Cicipas.

Aleksandar Zverev
Aleksandar Zverev savladao je nakon preokreta Karlosa Alkarasa na meču Završnog mastersa u Torinu i trijumfalno otvorio nadmetanje u Crvenoj grupi rezultatom 7:6 (7:3), 3:6, 6:4.

Prvi put u karijeri Alkaras je nanizao tri uzastopna poraza na ATP turu, pošto je prethodno doživeo neuspehe u duelima sa Grigorom Dimitrovim u Šangaju, odnosno sa Romanom Safjulinom u Parizu.

Usledio je posle duel sa Medvedevim, od kog je izgubio, a onda i sa Rubljovim, kog je uspeo da pobedi, ali ne i da obezbedi plasman u polufinale, te će godinu završiti kao sedmi teniser sveta.

Holger Rune
Imao je vraški težak zadatak pred sobom mladi Danac. Na startnu grupne faze upisao je poraz od Novaka Đokovića, potom je slavio u meču sa Cicipasom, pošto je grčki teniser morao da preda, a onda je došao biti ili ne biti meč.

Da je Rune pobedio Sinera, Novak se ne bi plasirao u polufinale, međutim do toga nije došlo, pošto ga je u trećem meču grupne faze pobedio Janik Siner.

Hubert Hurkač

Hurkač je zamenio povređenog Stefanosa Cicipasa, te je odmerio snage sa Novakom Đokovićem.

Srpski teniser ga je sa 7:6, 4:6, 6:1 u poslednjem kolu “zelene grupe”, te ja za njega tu bio kraj i godinu će završiti kao deveti.

Tejlor Fric
Američki teniser nije učestvovao na Završnom turniru, ali će godinu završiti u Top 10, tačnije kao deseti na svetu.

sportal.blic.rs