Italijanska misija i prst sudbine: Šta čeka Novaka protiv Sinera i kako je sve iznenadio

Region

“Ostvariti svoju sudbinu je jedina obaveza čoveka i kad nešto želiš, sav svemir se uroti u pomaganju da to i postigneš” – jedna je od čuvenih rečenica iz “Alhemičara” Paula Koelja koji je nekako postao knjiga koja razotrkiva da neko ne čita previše i da igra na sigurno. Ipak, na sigurno nikada nije igrao Novak Đoković, već samo na najviše.

U univerzumu Đokovića se sve urotilo da on ostvari svoju sudbinu, Janik Siner je savladao Holgera Runea i tako ostavio srpskog tenisera u turniru. Ubrzo je usledilo jedno od najboljih izdanja Novaka ove sezone, uspeo je da pronađe nešto dodatno, jedan nivo koji je do tada bio zaključan.

Poetski kraj turnira bi bio da Đoković upravo u finalu priredi revanš Sineru za poraz u drugoj rundi i komplikacije. I to je upravo ta sudbina u koju verovatno čvrsto veruje i Novak. Prvo opravdanje ove vere viđeno je kada je Italijan savladao Medvedeva, drugi kada je Novak demolirao Alkaraza. Treći? To bi bilo podizanje trofeja koji je nastao 2009. godine i koji je do sada podizao šest puta. Još jednom bi moglo da bude ispisano ime Đokovića na krhkom trofeju.

Serbia’s Novak Djokovic plays a backhand return to Spain’s Carlos Alcaraz during their singles semifinal tennis match of the ATP World Tour Finals at the Pala Alpitour, in Turin, Italy, Saturday, Nov. 18, 2023. (AP Photo/Antonio Calanni)

Siner pre ovog turnira nikada pre nije uspeo da savlada Đokovića, doduše bio je ovo njihov prvi meč na betonu, a sada je skor 3-1 za srpskog tenisera. Siner je naglo eksplodirao u poslednjem delu sezone i da uz vođenje Darena Kejhila napravi put ka samom vrhu. Upravo to mu predviđa i Đoković.

Alkaraz je poručio da vidi Sinera kako osvaja grend slem i kako bi uskoro mogao da bude i prvi na planeti, Novak nema drugačije mišljenje.

„Slažem se. Siner igra tenis života, imao je najbolju sezonu u karijeri, otići će par koraka dalje sigurno, trenutno je četvrti, mlad je, stariji od Runea i Alkaraza, ali je mlad, ima puno vremena ispred sebe, sazreo je psihički i igrački, kompletirao svoju igru i spreman je za velika dela, kuca na vrata grend slem finala već nekoliko godina. Može se očekivati nešto veliko od njega sledeće godine, nadam se osim u mečevima sa mnom“, rekao je uz osmeh Đoković.

epa10983580 Novak Djokovic of Serbia in action during his singles semi-finals match against Carlos Alcaraz of Spain at the Nitto ATP Finals tennis tournament in Turin, Italy, 18 November 2023. EPA-EFE/Alessandro Di Marco

Siner je po naprednoj statistici ATP imao najbolji forhend od svih (9.0 naspram 8.7 Đokovića) polufinalista, bio je tik iza Novaka po kvalitetu bekhenda (8.2 naspram 8.1), baš kao i na servisu (8.8 naspram 8.7), a jedino je po kvalitetu riterna zaostajao za Novakom nešto više (7.7 naspram 7.4).

Ipak, to ne sme da zavarava, niti da stvara pogrešnu sliku o nekom novom Sineru. Italijan je izgubio šest puta zaredom od Medvedeva, a onda ga je savladao tri puta u nizu.

Na osnovnoj liniji je često neprobojan, a sve češće menja ritam izlaskom na mrežu. Iznenadio je bržim napretkom, pa je ove godine osvojio masters u Kanadi.

Ipak, momak kog verno prate šargerepe (Carota boys) sada će morati da pripremi čitavu paletu trikova kako bi ponovio ono što je uradio u utorak.

„Protiv Novaka koji je toliko puta bio u ovakvim pozicijama i hoće da ispiše istoriju će biti zanimljivo“, rekao je Siner koji je čini se očekivao da će polufinale pripasti Alkarazu.

Ipak, ako je neko pokazao da uči iz svojih grešaka (i pogotovo poraza) onda je to srpski as koji želi da kruniše godinu na najbolji mogući način. Sedma titula na Završnom mastersu, sedma titula u sezoni, 71. velika titula su na crti za Novaka, Siner traži prvu titulu u Torinu, petu u sezoni i da osvoji titulu što nije uspeo nijedan Italijan pre.

Ne veruje ni mnogo Italijana da bi Siner mogao dva puta u istoj sedmici da savlada Đokovića, ali to ne znači da neće imati svu moguću podršku.

Đokoviću je ostala još jedna misija na poslu u Italiji (nedelja može da bude i idealan trenutak za gledanje čuvenog filma „Italian job“ pre finala od 18.00).

nova.rs