Porodica Velić živi u jako teškim uslovima bez vode i struje, imaju samo jednu želju:”Samo da nam ćerka ozdravi, IMA 18 GODINA I 35 KILOGRAMA”

Region

“Moja najveća želja je da ozdravim i da porastem”, priznaje kroz suze 18-godišnjakinja koja iako punoletna i ne tako mala devojčica, nažalost zbog raznih bolesti fizički izgleda kao da ima svega 10 godina.

Evresa Velić je 18-godišnja devojka iz Bužima iz Bosne i Hercegovine koja zbog Celijakije, šuma na srcu, problema sa štitnom žlezdom i nizom drugih bolesti izgleda kao devojčica koja još uvek ide u niže razrede osnovne škole. Sa samo 35 kilograma dane provodi u suzama, bez mogućnosti da ide u školu, primajući kod kuće specijalnu terapiju.

Evresa često ima glavobolje i ogromne bolove u stomaku. Nekoliko puta je bila u bolnici u samoj Bosni i Hercegovini, međutim ono što njoj treba jeste operacija u Turskoj koja bi joj popravila zdravstveno stanje.

Ipak, novac za operaciju njena porodica nema.

Zbog više dijagnoza koje ima, ova devojka pije posebne lekove i jede posebnu hranu bez glutena, što dodatno povećava troškove porodici, te skupljanje ikakvog novca za operaciju nije moguće.

“Na lekove mesečno, za celu terapiju ode oko 200 maraka. Udruženje Celijakija u BiH za obolele daje 1.200 maraka jednom godišnje, kao pomoć za njenu ishranu, ali to svakako nije dovoljno”, kaže Evresina majka za Jutjub “Tv Krajina”, koja priznaje da njen suprug, odnosno i otac od Evrese nije dobrog zdravlja.

“Jako teško podnosim sve”
Kako na svoju bolest gleda ova 18-godišnja devojka, objasnila je u suzama.

“Svoju bolest jako teško podnosim, ne smem da jedem sve, moram da pazim. Imam puno terapija koje su jako skupe. Najteže mi je što ne idem u školu jer ne mogu, nisam sposobna da idem u školu, uskraćeno mi je sve. Ali držim se koliko mogu”, kaže ona kroz suze, te dodaje da joj je porodica najveća podrška, koja joj daje snagu da ide dalje.

Na pitanje kako su njeni drugovi reagovali kada je sve više i više gubila na kilaži i kada joj se fizički izgled promenio, ova mlada devojka je rekla:

“Moji drugovi nisu bili podrška. Rugali su mi se, ismejavali me. To nisu deca, ne znam kao da su ispali iz nekog cirkusa. Ismejavali su mi se bukvalno što izgledam mršavo, kao dete, a oni svi su bili krupniji, veći od mene. To nije u redu, ali njima izgleda da jeste”, kaže kroz suze ona za Jutjub kanal “Tv Krajina”

Ima samo jednu želju
Kao neko ko se svakodnevno bori za život, ova devojka nema mnogo želja, već samo onu jednu, najbitniju – da ozdravi.

“Moja najveća želja je da ozdravim, da porastem i da se ugojim”, rekla je ona kroz suze. A ako se to ikada desi, kaže, želi da postane frizerka

U nedostatku novca, ova porodica živi jako skromnim životom. Boreći se da Evresi kao i njenom mlađem bratu omogući ono najbitnije, i to najbitnije, priznaje majka, nekada manjka – što govori i činjenica da Velići nemaju ni struju u kući.

Ipak, pored svih problema koji su ih strefili, ono što je najbitnije jeste nada u mogućnost operacije u Turskoj, koju mogu ostvariti jedino uz pomoć dobrih ljudi i njihovih donacija.

(Jutjub kanal “TV Krajina”) blic.rs