Žena iz Doboja pružila dom desetinama djece: Bez nje bi završili na ulici

Region

Marliz je jedna od žena iz Doboja koja je pružila dom desetinama djece, koja bi, da nije bilo njene kuće, završila na ulici. Druge žene joj također pomažu!

Vesna gaji više od 400 vrsta povrća i mirisnih trava u udaljenom selu iz kojeg su mnogi odselili, a Snežana i Mahira potiču na aktivizam te seoske bake i gradsku omladinu.

Tu je i Jasminka, upamćena kao prva i jedina načelnica male i siromašne Općione Doboj Jug. Ove su žene ponos Doboja i okolnih općina, mada se o njima malo zna.

Nije da Dobojlije nisu nikad čule za Marliz van Hofen, ali sudbina ove humanitarke iz Nizozemske i danas intrigira čaršiju.

Prije dva desetljeća je prvi put kročila u ratom razoreni grad i donijela humanitarnu pomoć iz bogate Nizozemske. Ali, nitko tada nije ni slutio da će Marliz iz Utrehta, jednog od najznačajnijih sveučilišta gradova Zapadne Europe, preseliti u Doboj.

Othranila je 64 djece
U međuvremenu, Marliz je doživjela svašta, a najviše – ljubavi.

Jedna ljubav ju je dovela u Doboj, a ona druga, majčinska, potakla ju je da othrani 64 djece iz Doboja i okolnih mjesta.

Njena djeca danas žive u SAD, Belgiji, Njemačkoj, Nizozemskoj…

“Sve su to djeca koja su imala bar jednog biološkog roditelja, pa nisu bila za usvajanje, ali njihove majke i očevi, iz različitih razloga, nisu bili u stanju da se brinu o njima. Najčešće su imali problem s alkoholom”, priča Marli za Glas Regije.

Dolazila su joj, navodi, djevojčice i dječaci od tri-četiri godine, koji nisu znali govoriti, ili su imali problema s kretanjem.

“Htjeli su da ih kategoriziraju kao djecu s umanjenim sposobnostima, ali ja sam znala da su oni takvi samo zato što su zapušteni”, priča Marliz.

Mnoga od ove, u djetinjstvu “otpisane” djece, danas su medicinske sestre, programeri, inženjeri, studenti.

novizivot.net