Miroslav oteo unuku iz doma za decu, pa je odveo u Srbiju: Za njim raspisana poternica, preti mu duga robija

Region

Miroslav Veršegi, njegova unuka i sin imaju dvojno državljanstvo, srpsko i hrvatsko, a devojčica se pre pet godina s ocem preselila u Hrvatsku

Opštinski sud u Osijeku izdao je poternicu za Miroslavom Veršegijom koji je 19. juna 2022. oteo svoju unuku iz doma za decu i odveo je u Srbiju.

Njegova advokatica rekla je za Jutarnji list, kako s obzirom na to da se radi o maloletnom detetu, nije u mogućnosti da daje bilo kakve informacije, pa su s enovinari obratili osječkom Opštinskom sudu, koji je nalog i izdao:

“Budući da je kod evropskog naloga za zapšenje reč o zahtevu pravosudnog tela u jednoj zemlji EU za hapšenje osobe u drugoj zemlji EU i njenu predaju u svrhu krivičnog progona ili izvršavanja zatvorske kazne ili naloga o pritvoru izdatog u prvoj zemlji, informacije o tome, da li je u odnosu na neku osobu izdat evropski nalog, vam ne možemo dati”, odgovorila je Nikolina Primorac, službenica za informiranje osječkog Opštinskog suda.

Kako prenosi Kurir, za Veršegijem je izdat nalog zbog krivičnog dela protiv porodice, braka i dece, za šta mu preti zatvorska kazna do deset godina. Veršegi je u razgovoru za taj list, koji je informaciju o tome da je protiv njega Hrvatska izdala nalog, objavio na naslovnici uz faksimil naloga, rekao da je on navodno osujetio da njegova unuka bude odvedena u Belgiju.

Miroslav Veršegi, njegova unuka i sin imaju dvojno državljanstvo, srpsko i hrvatsko, a devojčica se pre pet godina s ocem preselila u Hrvatsku. Godinu i po devojčica je provela u domu nakon što ju je osječki Centar za socijalni rad oduzeo ocu. Deda ju je posećivao u Domu, a onda ju je jednostavno 19. juna prošle godine odveo iz doma u Srbiju, a Hrvatska je odmah nakon toga objavila da je dete oteto i tražila da je vrati, ali je on to odbio.

Sada je za njim raspisana poternica, ali devojčica je još u Srbiji.

Advokat Aleksandar Radivojević za Kurir TV je izjavio da misli da će Srbija morati da udovolji zahtevu Hrvatske.

(Telegraf.rs)