Žena hrabrost: Maša Draganić iz Bijeljine već sedam godina vodi bitku protiv karcinoma (VIDEO)

Region

36-godišnja Maša Mehinović Draganić iz Bijeljine u proteklih sedam godina vodi bitku protiv karcinoma dojke i karcinoma grlića materice. Uspješno je izdržala liječenje metastaza na plućima, kostima, jetri i mozgu. Hemoterapije su njena svakodnevica.

Upoznajte Mašu, jer ako ste je nekada i sreli, sigurno niste mogli ni da pretpostavite da je ova mlada žena preživjela operacije gama nožem za 35 metastaza na mozgu.

Maša je prije svega majka sedmogodišnjeg dječaka i uspješna preduzetnica, vlasnica bijeljinskog butika “Haotic”.

Kao i svakoj majci, sin joj je najveća sreća u životu. Međutim, pored porodice, posla i sitnih svakodnevnih radosti kojih se ne odriče, već sedam godina dio njene svakodnevice je i velika borba sa karcinomom od kog se razboljela tek nekoliko mjeseci nakon što je rodila Mateja.

U želji da ohrabri sve žene oboljele od karcinoma i upozori na važnost preventivnih pregleda, podijelila je svoja iskustva, emocije, hrabrost i suze.

“Otkrivamo da se radi o invazivnom karcinomu dojke. Poslije liječenja karcinoma dojke, primanja zračne terapije, otkrivamo i ginekološki karcinom, tačnije karcinom grlića materice. Takođe, rađena je operacija “Wertheim”. U momentu kontrole, poslije te operacije dolazimo u situaciju da se javljaju metastaze na plućima i kostima. To nisu bile posljednje metastaze. Doveli smo u red metastaze na plućima i kostima. Međutim, kroz određeni period se javljaju metastaze na jetri i na mozgu. Ajde da kažem 35 metastaza na mozgu sam uspješno izliječila. Naravno, ne odjednom. To je bio onako dug proces. Imala sam četiri gama noža na mozgu dok nismo doveli to stanje u stabilno. Međutim, kroz određen period dolazim ponovo u situaciju da, nakon što je bolest bila u fazi mirovanja, ponovo se pokreće i vraća se na pluća. Tada u Austriji dobijam najnoviju inovativnu metodu, koja se u tom momentu pojavljuje kod njih, kod nas nisam sigurna da li je uopšte zastupljena. Poslije toga sam nekih godinu i dva mjeseca bila dobro, držimo organizam pod kontrolom. E sad, šta je ono ključno – ja sam na hemoterapijama konstantno, znači punih pet godina, nema skidanja sa hemoterapije. Sada trenutno vodim opet bitku, sada se vratilo na kosti, tačnije vratila se jedna metastaza, nije stara, nova je. Radi se o metastazi od pet centimetara i sada čekam svoj dalji tok liječenja”, otkrila je Maša novinarki Svjetlani Marković u svojoj ispovijesti za RTRS-ovu Republiku.

Nakon Bijeljine i Beograda, Maša je zahvaljujući podršci prijatelja i porodice nastavila liječenje u Austriji, odakle se krajem oktobra vratila nakon primljenih hemoterapija.

Bolove koje ima, ne pokazuje, jer ne žele da joj uskrate ijedan trenutak koji će provesti sa sinom. Dijagnoze ljekara prije pet godina nisu bile nimalo ohrabrujuće, ali se nekim čudom, na sreću, nisu ostvarile.

Doktor koji je radio bronhoskopiju poziva mog doktora, onkologa, i kaže “Ja ne znam ko je ova djevojka, ali mogu da kažem da ova djevojka duže od tri nedjelje neće preživjeti”. Nekako nijednog momenta nisa razmišljala da je to moj kraj, da ću umrijeti od toga i vjerovala sam u svoje ozdravljenje. Vjerovala sam da ću da živim još dugo. Imala sam za šta da živim, imala sam sina koji me uvijek čekao kući, koja sam tako malog često vodila u Austriju. Nekad mi je žao zbog toga, ali mislim da to možda i nije tako loše, da sazrijeva u zrelog, pametnog dječaka, koji je svjestan svih situacija i lakše se nosi dosta sad kroz život kroz razne situacije jer je bio primoran da prođe ozbiljan proces uz majku”, kroz suze je ispričala Maša.

Dok hrabro vodi bitku za zdravlje, Maša ne zanemaruje ni posao, jer joj i to daje energiju i volju za životom. Ne želi da ostane uskraćena za vrijeme sa prijateljima, putovanja i ne želi ni da pomisli da njen sin ostane bez svoje majke kao ona. Bilo joj je deset godina kada joj je majka umrla od karcinoma dojke.

“To je neka moja borba koja traje punih sedam godina i ja se iskreno nadam da ćemo da trajemo još dugo godina. Ja bih samo apelovala na sve žene, ne mislim na žene samo u tridesetim i četrdesetim, mislim i na djevojke. Sve je više mladih osoba oboljelih od karcinoma, tako da bih iskreno onako ova moja priča voljela da dođe do što većeg broja žena”, poručuje hrabra Maša.

Poruke ohrabrenja i iskustva u liječenju karcinoma, sve informacije koje bi mogle pomoći i nekom drugom, Maša nesebično i hrabro dijeli na društvenim mrežama. Vjeruje u pobjedu i za to se bori.

“Najveći motiv za borbu mi je moj sin. Pomenula sam da sam mlada izgubila majku i tačno znam šta znači odrastati bez majke. Svi su tu bili za mene i brata ali majka je samo jedna. Kadgod sam padala znala sam radi njega da moram ustati, koliko god bila na dnu i koliko god bilo teško, ja sam znala da moram izaći iz toga kao pobjednik jer dva oka i dvije ručice me čekaju kući”.

noviglas.info