AGENCIJA ZA SIGURNOST HRANE U BIH NALOŽILA INSPEKCIJU ZBOG COCA COLE

Region

Nakon što se u Hrvatskoj pojavila informacija o trovanju nekoliko građana usljed konzumacije određenih napitaka, a kako prenose hrvatski mediji kompanija Coca-Cola potvrdila da je u ‘jednom, izoliranom slučaju trovanje povezano sa staklenom bočicom Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate 330 ml’, Raport je u Agenciji za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine provjerio da li je ovo piće dostupno na bosanskohercegovačkom tržištu.

Iz Agencije za sigurnost hrane BiH za Raport su kazali da su u vezi s ovim slučajem upoznati putem medijskih izvještaja, ali da o tome nemaju zvaničnih obavještenja. Zbog mjera predostrožnosti Agencija je naložila inspekcijski nadzor u našoj zemlji u vezi s ovim slučajem.

“Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine za sada nije obaviještena, niti iz jednog službenog izvora informacija, o distribuciji potencijalno opasnog bezalkoholnog pića na bosanskohercegovačko tršište. Još uvijek nije na raspolaganju zvanično očitovanje nadležnih organa R Hrvatske, u skladu sa saznanjima Agencije. Kao mjeru predostrožnosti, izvršili smo obavještavanje nadležnih inspekcijskih organa, koji direktno nadziru subjekte u poslovanju s hranom i vrše odgovarajuće provjere”, naveli su za Raport iz Agencije za sigurnost hrane BiH.

Podsjećamo, nakon što se na društvenim mrežama proširila informacija o trovanju građana Hrvatske nakon konzumacije određenih napitaka u Kliničko-bolničkom centru u Rijeci potvrđen je jedan slučaj trovanja.

“U KBC-u Rijeka je zaprimljena na bolnički odjel jedna osoba pod sumnjom na kemijsku ozljedu jednjaka. Njezino medicinsko stanje je trenutno stabilno te se nastavljaju indicirani dijagnostičko-terapijski postupci”, kazali su iz KBC Rijeka, prenose hrvatski mediji.

Hrvatski ministar zdravlja potvrdio je tri slučaja trovanja bezalkoholnim pićima koja su izazvala i fizičke povrede.

“U ovom trenu imamo tri slučaja, jedan je lakši, otpušten je na kućno liječenje. Jedan je bolesnik u Rijeci, jedan u Zagrebu. Sve institucije rade svoj posao”, rekao je Vili Beroš te dodao:

“Situacija je do danas bila drugačija kad je bio jedan bolesnik, a sad imamo tri slučaja sličnih ozljeda. Provode se izvidi. Nemamo elemente za izdavanje upozorenja osim općeg upozorenja da se pazi što se pije. Još u Rijeci je počela postupati policija, DORH. Sutra bi trebali imati preliminarne rezultate uzoraka. Coca-Cola je sigurno kontaktirana od nadležnih službi.”

Građanima je poručio: “Opće upozorenje da ipak ne pijemo nekakva pića, najbolje je i tako uvijek piti vodu.”

Beroš ističe i kako je i u kontaktu s državnim inspektoratom, a preliminarni rezultati se mogu očekivati u srijedu ujutro. Dodao je kako i policija istražuje slučaj.

Mladić koji je u KBC-u Zagreb na opservaciji zbog oštećenja jednjaka popio je Coca-Colu koju je kupio na automatu na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, neslužbeno saznaje Jutarnji. Druga mlađa osoba koja je danas završila u KBC-u Zagreb napitak je kupila u poslovnici jednog velikog trgovačkog lanca u Zagrebu.

“Mladić koji je popio Coca-Colu je u dobrom stanju, zadobio je blage opekline nepca i početnog dijela jednjaka bez razvoja dubljih ozljeda. Vjerovatno je ta koncentracija kiseline u piću bila nešto manja tako da su i ozljede gotovo minimalne. Otpušten je na kućno liječenje”, kazao je specijalist gastroenterologije u zagrebačkom KBC-u Tihomir Bradić za RTL.

Dodao je da se simptomi kod konzumacije kiseline i lužina promptno pokazuju.

“Čovjek odmah osjeti pečenje i bol, a kasnije ako i proguta dolazi do bolova iza prsne kosti i u području žličice trbuha. Simptomi su uvijek promptni, nastaju odmah”, rekao je Bradić pa dodao da će mladić proći bez težih posljedica.

“Ingestija kiseline i posebice lužina je po život opasna situacija koja može izazvati trajne ozljede organizma. Kod ovog pacijenta s blagim ozljedama sluznice ne vjerujem da će imati dugoročne posljedice”, poručio je specijalist i savjetovao izbjegavanje konzumacije gaziranih pića.

crna hronika.info