RADE PUCAO U SNAJU KOJA JE BRANILA SINA (7) Evo zašto je obustavljena istraga za pokušaj ubistva kod Šipova

Region

Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci obustavilo je istragu u slučaju krvave porodične svađe koja je za dlaku okončana tragedijom u selu kod Šipova, potvrđeno je Srpskainfo.

Istraga je inače obustavljena četiri godine nakon slučaja koji je svojevremeno i policiju digao na noge, jer je osumnjičeni bio u begu, piše Srpskainfo.

Naime, prema podacima Visokog sudskog i tužilačkog saveta (VSTS) BiH banjalučko tužilaštvo je tokom 2021. godine obustavilo jednu istragu za krivično delo iz člana 124. stav jedan.

U pitanju je krivično delo ubistvo za koje je zaprećena kazna od pet do 20 godina zatvora. Tragom ove informacije istražili smo o kojem slučaju se radi, obzirom da mediji o tome nisu bili obavešteni.

– Okružno javno tužilaštvo Banjaluka dana 25. juna 2021.godine, donelo je naredbu o obustavi istrage protiv Popadić Rade, zbog krivičnog dela ubistvo u pokušaju i krivičnog dela nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija počinjeno na štetu D.P, iz razloga, jer su postojale druge smetnje koje isključuju krivično gonjenje. Predmetna naredba je donesena u skladu sa članom 215. Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske, jer je utvrđeno da je osumnjičeni Popadić Rade, preminuo – odgovorili su iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

Motiv
Motiv zločina koji se dogodio u novembru 2017. godine i u kojem je za dlaku izbegnuta porodična tragedija i dalje je ostao nepoznat, jer Rade Popadić (58) iz Šipova osumnjičeni za pokušaj ubistva snaje Dragane (31) nije progovorio ni reč tokom saslušanja u banjalučkom tužilaštvu.

– Popadić se tokom saslušanja branio ćutanjem i nije progovorio ni reč o onome šta je uradio, nakon čega je tužilac zatražio određivanje jednomesečnog pritvora – objasnio je izvor EuroBlica nakon otkrivanja slučaja koji je svojevremeno uznemirio javnost, a osumnjičeni se nekoliko časova skrivao od policije.

Popadić je 1. novembra 2017. godine oko 18.30 u porodičnoj kući u selu Strojica kod Šipova hicima iz pištolja teško ranio snaju Draganu.

Izvor iz istrage otkrio je da je Rade nameravao pucati u svog sedmogodišnjeg unuka, ali je hrabra majka zaklonila svoje dete nakon čega ju je pomahnitali svekar pogodio u grudi.

– Rade je još jednom povukao obarač, ali se metak zaglavio, nakon čega je Dragana uspjela oteti pištolj. Rade je zatim izašao iz kuće, sjeo u “mercedesa” i odvezao se u nepoznatom pravcu – ispričao je tada izvor iz istrage.

Prema pričama meštana Strojica, pre ranjavanja snaje, Rade je stolicom polupao komšijin automobil “golf”, koji bio parkiran ispod njegove kuće. Pretpostavljalo se da je Rade bio pijan.

– Dok je lupao vozilo prišao mu je unuk i rekao: “Šta to radiš, dede, tata će to morati platiti”. Rade je tada nasrnuo na unuka, koji je otišao u kuću kod majke. Međutim, nasilni ded je otišao za njim i ljut polupao skoro sve stvari u kući, a zatim se popeo na tavan gde je našao pištolj, te se vratio u sobu gde su bili dečak i njegova majka Dragana – ispričao je medijima jedan od meštana Strojica nakon zločina.

Dodao je da je nakon toga nastala prava drama.

– Kada je on s oružjem krenuo prema dečaku, Dragana je stala ispred cevi i usprotivila se. Dete je gurnula za vrata od sobe, ali tada je Rade zapucao i ranio je. Da li je on hteo da upuca unuka ili ne, to samo on zna – ispričao je meštanin.

Dodao je da je čuo priču kako se ranjena žena s namerom da spasi sinčića pohrvala sa svekrom i uspela da mu otme oružje, a on je tada pobegao iz kuće, seo u “mercedes” i otišao prema zaseoku Popadići i šumi podno Vitoroga.

Tada je obaveštena policija, koja je krenula u potragu za njim.

Ubrzo je Radin automobil pronađen u Popadićima na lokalnom putu, ali njemu nije bilo ni traga. Za njim je tragalo desetak policijskih patrola, kao i Jedinica za podršku. Oni su pretraživali svaku napuštenu kuću i staju, ali nisu ga pronašli dok se sam nije pojavio. U vreme ove porodične tragedije u kući Popadića je osim ranjene Dragane i dečaka bila i Radina supruga Rada. Njegova dva sina u to vreme bila su na poslu.

blic.rs