ŠTA NAM DJECA PIJU I JEDU: “SOK OD 16 KM, ČIPS OD 7 KM”

Region

Skupocjeni sok “Prime” u Bosni i Hercegovini napravio je pometnju među omladinom, pogotovo onom koja su ovisna o društvenim mrežama, youtubu i digitalnim platformama.

Pometnja je vjerovatno nastala zbog cijene. U Americi košta 2 dolara, dok u Bosni i Hercegovini košta nevjerovatno 16 KM i kupuje se na benzinskim pumpama piše Crna-Hronika.

Nakon što je naš portal prvi pisao o soku Prime ali i njegovoj cijeni od 16 KM, roditelji u BiH uznemirio ih je podatak šta to naša djeca piju i jedu. Nažalost bogata djeca kojima roditelji mogu omogućiti ovo piće, prepodavaju gutljaj soka za 1 KM.

“Alarmantan podatak je da jedan od ta dva pića sadrži 200 mg kofeina što je vještački stimulans i to su prekoračene doze za odraslog čovjeka, a pogotovo za djecu. To je poređenje sa nekih dva do pet pića coca-cole ili red bull-a koji imaju velike količine kofeina. Dugoročnim konzumiranjem može doći do narušavanja i stvaranja želučane kiseline, gastrisisa, vraćanja hrane u jednjak”, kazala je Mirha Skakić, nutricionistica.

Poslije skupocjenog soka u BiH je došao i čips od 7 KM kojeg jedu samo “popularna” djeca.

Omladini u BiH je sve popularniji ekstremno ljut čips “Takis” koji košta 7 KM. Učenici nažalost isprobavaju njegovu ljućinu na školskim odmorima.

“Nije u radi onaj ko ne proba čips”

Na internetu su se pojavili navodi da Takis mogu uzrokovati čireve i rak. Ovo je opovrgnuto, ali su ljekari upozorili da pretjerana konzumacija može izazvati gastritis i druge želučane probleme međutim djeci to nije važno, važna im je popularnost i trend.

Jedan od najpopularnijih trendova koji su osmislili tinejdžeri na TikToku bio je taj da izazovu prijatelje i porodicu da pojedu Takis da vide mogu li izdržati njegovu ljutinu.

Osim tegoba po fizičko, trendovi kojima djeca podliježu putem interneta, donose i psihološke probleme, a konzumiranje određenih proizvoda kao što su ovi, može izazvati i ovisnost.

Za jedan školski odmor djeca potroše preko 25 KM”

Uzmemo li podatak kolika je prosjećna plata u Bosni i Hercegovini, te da s njom domaćinstvo svakako ne može preživjeti mjesec, pojavili su se i financijski naleti kod roditelja, gdje roditeljima svaki dan moraju davati novac za užinu. Ukoliko uzmemo podatak da čips košta 7 KM a sok 16KM, za jedan školski odmor djeca potroše preko 25 KM.

Da li djeca trebaju kupovati ove proizvode, odlučit će roditelji. Stručnjaci savjetuju da roditelji kada su ovakvi trendovi u pitanju budu oprezni, te da što više razgovaraju sa djecom o njihovoj štetnosti kao i štetnostima novih tehnologija.

crna-hronika.info