Zastrašujuća oluja Ciaran usmrtila 5-godišnje dijete: Milioni ostali bez struje, zatvorile se luke

Region

Oluja Ciaran koja je u četvrtak, 2. novembra, pogodila zapadnu Europu odnijela je najmanje šest života, među kojima petogodišnje dijete u Belgiji, i izazvala haos u saobraćaju – zatvaranje luka i odgodu brojnih letova.

Pad drveća uslijed snažnih naleta vjetra uzrokovao je smrt svih šestero ljudi: dvoje u Belgiji i po jedan u Španiji, Francuskoj, Njemačkoj i Nizozemskoj.

Zbog oluje je djelomično prekinut željeznički saobraćaj u Flandriji, a vozovi u Belgiji koji su vozili smanjenom brzinom. Pomorski saobraćaj je prekinut u Anversu, a saobraćajni haos je uslijedio i na aerodromu u Briselu, s odgođenim letovima i velikim kašnjenjem.

Uz jednog poginulog, na sjeveru Francuske je u oluji povrijeđeno 16 ljudi, među kojima sedam vatrogasaca. U Francuskoj je bez struje ostalo oko 1,2 miliona domaćinstava, najviše u Bretagni, njih 780 hiljada . Nevrijeme je teško pogodilo i jug Engleske, zbog čega su otkazane brodske i trajektne linije iz Dovera. Zatvoreno je i oko stotinu škola.

Na otoku Jersey je oglašeno crveno upozorenje zbog vjetrova koji su puhali 160 km na sat. Otkazani su svi letovi iz zračnih luka na Jerseya, u Guerneseyu i Aurignyu. U nizozemskoj je na snazi narandžasto upozorenje, s vjetrovima koji su dosezali 110 km na sat. Na amsterdamskom aerodromu Schipol odgođeno je oko 200 letova.

U zapadnoj Francuskoj je do petka zatvoren željeznički saobraćaj, a brzi vozovi (TGV) između Pariza i Le Mansa te Pariza i Nantesa također ne voze. U noći sa srijede na četvrtak su u Bretagni zabilježeni vjetrovi od 200 km na sat.

U Španjolskoj je nevremenom najviše pogođena Galicija, na sjeverozapadu, i na snazi je crveno upozorenje, kao i u Baskiji gdje su izmjereni valovi visine između osam i devet metara. Iako Portugal nije “direktno pogođen”, vlasti su izdale crveno upozorenje u priobalnim područjima na sjeveru zemlje.

radiosarajevo.ba