Sve češći napadi vukova u zaleđu Šibenika: ‘Ostat ćemo i bez ovo malo stoke što imamo’

Region

Nižu se napadi vukova na stoku u Šibensko-kninskoj županiji, koja trpi veliku štetu zbog napada zaštićene zvijeri

Troje teladi je zaklano. Šteta je oko tri tisuće eura. Počeo sam ih gađati kamenjem i vikati. Jednostavno, oni gledaju u vas, u oči. Ne bježe. Tu, sto metara dalje, zaklao je dvije ovce. Evo, on je preživio, iako je to sve bilo pod naponom – rekao je Ilija Ulićević iz Jadrtovca.

Nižu se napadi vukova na stoku u Šibensko-kninskoj županiji, koja trpi veliku štetu zbog napada zaštićene zvijeri, piše HRT.

Naime, tijekom osam mjeseci ove godine u Hrvatskoj je prijavljeno 1367 napada vukova.

– Da se vuk zaštiti u određenim područjima, kao što je Dinara, područje Dinare, područje Velebita, a izvan tog područja da dođemo do toga da dopustimo odstrel tih jedinki – rekao je Joso Dujić, tajnik Lovačkog saveza Šibensko-kninske županije.

Vuk je u Hrvatskoj zaštićena vrsta, a upravo to zabrinjava stočare. Ističu kako su njihove ruke ovdje vezene.

– Ostat ćemo bez ovoga što ima još te naše stoke u Dalmatinskoj zagori. Manje je i divljači i svega u prirodi i vukovi nemaju što drugo, čime se hraniti – rekao je Mladen Sarajlić, stočar iz Perkovića.

– Područje rasprostranjenosti vuka je tradicionalno Gorski kotar, Lika, Dalmacija. U Dalmaciji su se vukovi proširili tijekom i nakon Domovinskog rata i od tada su stalno tamo prisutni. Ima ih još na dijelu Žumberka, dijelu Korduna i Banovine, i takva situacija je zadnjih 20 godina. Oni tu postoje već dulje vrijeme i ljudi koji se bave stočarstvom dulje vrijeme naučili su da moraju čuvati stoku – rekao je Josip Kusak s Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

24sata