“Kada vam osmogodišnjakinja kaže da ne želi da umre, teško je ne osjećati se bespomoćno”

Svijet

Šef UN-a za humanitarnu pomoć Martin Griffiths je nakon razgovora s porodicama u Gazi izjavio da je ono što su proživjeli od početka rata “razorno”.

“Kada vam osmogodišnjakinja kaže da ne želi da umre, teško je ne osjećati se bespomoćno”, objavio je on na platformi X.

U izjavi od ponedjeljka, Griffiths je rekao da stanovnici Gaze postaju “sve očajniji dok traže hranu, vodu i sklonište usred nemilosrdne kampanje bombardovanja“.

Šef agencije UN-a za palestinske izbjeglice rekao je na hitnom sastanku da je “trenutni humanitarni prekid vatre postao pitanje života i smrti miliona ljudi” u Gazi.

UNICEF kaže da je najmanje 940 djece prijavljeno kao nestalo u Gazi, dodajući da dehidracija novorođenčadi predstavlja rastuću prijetnju sa samo pet posto normalne količine vode.

“Gaza je postala groblje djece“, rekao je portparol UNICEF-a James Elder na brifingu UN-a u Ženevi.

U ratu je do sada ubijeno oko 3.500 djece, saopćilo je ministarstvo zdravlja Gaze.

U međuvremenu je Nawaf Al Thani, analitičar vanjskih poslova i odbrane, upozorio u izjavi za Al Jazeeru će biti veliki broj civilnih žrtava ako se izraelske snage prebace u gusto naseljene četvrti grada Gaze.

Upozorio je da izraelska vojska “neće moći da napravi razliku između boraca i civila”, te da su međunarodna zajednica i posmatrači zbog toga zabrinuti.

“Sada kada vidimo približavanje izraelskih snaga naselju Zeitoun, jako naseljenom području, to će se pretvoriti u bure baruta”, rekao je.

Al Thani je također istakao da je izraelsko bombardiranje opkoljenog Pojasa Gaze, u kojem živi više od 2,3 miliona civila, prekršilo pravila ratovanja.

“Ne postoji jasna vojna strategija koja podržava ovakvo ponašanje. Postoje pravila, propisi i norme koje diktiraju ratovanje. Koliko ja znam, ne postoji ništa što sam vidio što bi podržavalo ponašanje Izraela”, rekao je za Al Jazeeru.

n1