Velika akcija u Puli: Iz mora izvukli 80 godina staru minu, imala naboj od 535 kila

Region

Riječ je o torpednoj mini veličine 2,30 metara, opsega 53 cm i težine 737 kg, od čega eksplozivni naboj čini 535 kg. Akcija vađenja trajala je oko sat i pol, nakon čega je mina odvezena na Marleru gdje će bit uništena

Pod strogom kontrolom pirotehničara, u nedhjelju ujutro je iz pulske luke izvađena podmornička mina, zaostala iz vremena Drugog svjetskog rata.

Naime, Regionalna protueksplozijska jedinica iz Rijeke u suradnji s Jedinicom specijalne i interventne policije iz Splita i Pule i pomorskom policijom jutros je u Puli provela akciju uklanjanja i uništenja minsko-eksplozivnog sredstva.

Riječ je o protubrodskoj mini, tzv. torpedo, iz Drugog svjetskog rata, a nalazila se na dubini od oko šest metara. Mina je uspješno uklonjena iz mora te je transportirana na sigurnu lokaciju, gdje će biti uništena.

Danijel Petrinjak, vođa grupe protueksplozijskih ronioca Interventne jedinice policije Pula, otkrio je kako je riječ o torpednoj mini veličine 2,30 metara, opsega 53 centimetara i težine 737 kilograma, od čega eksplozivni naboj čini 535 kilograma, piše Glas Istre.

– Akcija uklanjanja mine iz mora, koja se nalazila u pulskoj luci, bila je poprilično zahtjevna akcija, pogotovo zbog muljevitog dna. Većinu toga smo radili na dodir, bila je jako slaba vidljivost, ali je bilo dobro isplanirano pa smo se držali plana. Pretpostavljali smo da će tako biti, pa je sve uspješno proteklo – rekao je Petrinjak. Dodao je kako se ne radi o klasičnom torpedu koji ima vlastiti pogon, već o mini koja se izbacuje iz broda ili podmornice.

Jutrošnja akcija uklanjanja mine trajala je oko sat i pol, a pripreme su počele već u 6 ujutro. Policijski ronioci spustili su se na oko šest metara dubine, osigurali minu te je uz pomoć balona podignuli na površinu mora. Zatim je prebačena na kopno, a potom na kamion s kojim je, uz pratnju policije, odvezena na Marleru gdje će bit uništena.

Budući da je Pula bila vojno područje, pronalazak minsko-eksplozivnih sredstava nije rijetkost.

– Sredstvo je to koje stoji u moru već 80 godina, tako da ne bi trebalo biti neke opasnosti, iako mjera predostrožnosti nikad dosta, kao i s bilo kojim minsko-eksplozivnim sredstvom – rekao je Petrinjak.

Ovu je minu u lipnju pronašao skiper, kada mu se zaglavilo sidro. Od tada su, kaže Petrinjak, izradili izvide, napravili preliminarne urone i prikupljali informacije o ovom eksplozivnom sredstvu, da bi ga na siguran način uklonili. Dodaje kako je moguće da je u akvatoriju Pule prisutno još takvih naprava, pa apelira na građane da, ako naiđu na nešto takvo, dojave službama.

24sata