Forbs izabrao najuspešnijeg influensera na svetu: Evo kako je zaradio 85 miliona dolara

Svijet

Daleko ispred svih ostalih.

Džimi Donaldson, poznatiji kao MrBeast, najuspešniji je digitalni kreator u 2023. godini, prema podacima Forbsa. Njegova procenjena bruto zarada iznosi čak 82 miliona dolara.

Drugi na listi su Rhett & Link s 35 miliona dolara, zatim PrestonPlayz i Ryan Kaji s istom svotom, dok je na petom mestu Džejk Pol s 34 miliona dolara bruto zarade. Prvih 10 najuspešnijih su muškarci, a prva žena može se pronaći tek na 11. mestu i to je popularna tiktokerka i jutjuberka Čarli D’Amelio. Uz nju, na listi su još i Ema Čemberlejn, Aleksandra Kuper, Huda Katan i Bejli Sarian.

Ko je MrBeast
MrBeast najpraćeniji je jutjuber današnjice s preko 200 miliona pratilaca na toj platformi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MrBeast (@mrbeast)

Prvi video na Jutjubu objavio je sa samo 13 godina, u februaru 2012. Prvih nekoliko godina pokušavao je da pobedi algoritam te platforme kako bi prikupio što više pretplatnika i pregleda, ali to mu nije baš uspevalo.

Imao je nekoliko faza. Prvo je igrao popularnu vide-oigru Minecraft, pa nakon toga Call of Duty, pa je pokušavao da procenjuje bogatstva drugih jutjubera i da komentariše dramatične situacije u kojima su se našli drugi kreatori. Tada se retko pojavljivao pred kamerom. Neke je preglede uspeo da skupi rugajući se 2016. drugim kreatorima, te je tada imao već oko 30.000 pretplatnika.

U to vreme upisao je i koledž, ali izdržao je samo dve nedelje, pa se ispisao rekavši svojoj majci: „Radije bih bio siromašan nego radio bilo šta drugo osim na Jutjubu.“ Majka zbog toga nije bila presrećna, pa ga je naterala da s 18 godina napusti roditeljski dom i počne da živi samostalno. Prvi viralni video snimio je 2017. i u njemu pokazao kako broji do 100.000, za šta su mu, rekao je, trebala 44 sata.

Kazao je da je shvatio da to funkcioniše, bio je očajan što nije imao novca, a kada su mu se predviđanja potvrdila, znao je šta treba da radi na platformi. Tako je 10 sati gledao spot kreatora Džejka Pola It’s Everyday Bro i vrtio fidget spinner 24 sata, čime je došao do prvog miliona pratilaca, piše Index.hr.

Sada snima nekoliko vrsta videa za koje zna da će postati viralni. A to uključuje izazove kao što je zadnja-osoba-koja-ode ili pak deljenje novca ili stvari. Kako mu je kanal rastao, uspeo je da zaposli svoje prijatelje iz detinjstva koji mu pomažu, a koji su na taj način i sami postali popularni jutjuberi.

nova.rs