HRVATSKA NOVINARKA Hrga: Da sam ja danas djevojčica u Gazi, mrzila bih vas do kraja života

Region

Hrvatska novinarka Mirjana Hrka koja je svojevremeno izvještavala iz Gaze na svom Facebook profilu napisala je komentar vezano uz napad na ovo područje, kao i jučerašnje glasanje u Generlanoj skupštini UN-a u kojem Hrvatska nije dala podršku humanitarnoj pauzi i pružanju pomoći stanovništvu Gaze.

Njen komentar prenosimo u cjelosti.

“UN je proteklih desetljeća bio toliko jadan da se legitimno postavljalo i pitanje samog smisla postojanja te organizacije.

Sinoć, unatoč snazi židovskih lobija (ogromna), ipak nemaju izbora i vide da je vrag odnio šalu, jer ludovanje Židova srušit će im sve omiljenje postulate:

nužnosti svjetskog mira
poštivanja žrtava holokausta,
i milion drugih stvari na kojima se temeljio svijet koji smo do neki dan poznavali.

Ovo u Gazi je školski masakar i UN je sinoć ipak usvojio rezoluciju kojom se traži ‘trenutačno, trajno i održivo humanitarno primirje’ u Gazi.

Dakle, žele da se pothitno zaustavi divljačko ludovanje izraelskih snaga kako bi se riješio problem stotina tisuća zena, djece i staraca koji nemaju veze sa sukobom Hamasa i države Izrael, a nalaze se u logoru na otvorenom, paklenom kotlu kojem Židovi dižu temperaturu bez ikakvih kriterija”, napisala je Hrga.

“Obrazloženje” hrvatske Vlade
Iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP) RH odbacili su u subotu pojedine napise da je Hrvatska glasovanjem “protiv” rezolucije u Općoj skupštini UN ujedno i protiv humanitarnih stanki, pružanja pomoći Gazi ili zaštite civilnog stanovništva, istaknuvši da je hrvatska vlada uputila žurnu humanitarnu pomoć stanovništvu Pojasa Gaze u iznosu od 250.000 eura.

“Stajalište Republike Hrvatske je otpočetka jasno i principijelno. Osuđujemo teroristički napad Hamasa, ističemo pravo Izraela na sigurnost i samoodbranu, uz poštovanje odredbi međunarodnog humanitarnog prava kao i zaštitu civilnog stanovništva”, priopćili su iz MVEP-a.

Stoga su, dodaju, netačna tumačenja da je Hrvatska glasovanjem “protiv” rezolucije u Općoj skupštini UN ujedno i protiv humanitarnih stanki, pružanja pomoći Gazi ili zaštite civilnog stanovništva. Uostalom, još prošli tjedan, Vlada RH je uputila žurnu humanitarnu pomoć stanovništvu Pojasa Gaze u iznosu od 250.000,00 eura.

U tekstu predmetne rezolucije ne spominje se da je Hamas izvršio teroristički napad 7. oktobraove godine, kao što se ni ne zahtjeva bezuvjetno puštanje talaca. Ovakav izričaj ide i protiv zaključaka Europskog vijeća u kojima je Hamas jasno imenovan. Većina država članica EU-a glasovala je protiv ili bila suzdržana vezano za ovako predstavljenu rezoluciju, navodi se u priopćenju.

Napominje se i da je Europska unija na sastanku na vrhu Europskog vijeća predložila “humanitarne pauze” kako bi civilno stanovništvo pojasa Gaze moglo dobiti potrebnu pomoć, a da Hamas ne dobije potrebnu podršku. Hrvatska je takav prijedlog jasno podržala.

U slučaju predmetne rezolucije, kako kažu iz MVEP-a, Hrvatska nije mogla podržati nacrt u kojem se ne imenuje niti spominje Hamas koji je izvršio napad i pokolj civila koji se smatra najvećim pojedinačnim stradavanjem Jevreja nakon Drugog svjetskog rata.

Istovremeno, Hrvatska ostaje čvrsto posvećena međunarodnim naporima usmjerenima prema sprječavanju daljnje regionalne eskalacije trenutne krize, zaključuje se u priopćenju.

fokus.ba