“I MARTINA PLAČE, MOŽDA VIŠE NEGO MI!” Hraniteljka Erika Ozorak kojoj su oduzeli dete u Bačkoj Topoli GRCA U SUZAMA: “Život je stao bez nje”

Region

Mala Martina (4), o kojoj se Erika Ozorak (53) iz Bačke Topole starala od devetog dana života, juče je oduzeta hraniteljki! Bila je, kaže, spremna da sarađuje sa nadležnima, ali da je očekivala bar mrvu ljudskosti i poštovanja.

Hraniteljska porodica želela da Martina ostane kod njih trajno, s obzirom na to da se Erika Ozorak o njoj brine od rođenja, međutim devojčica je odvedena. Iz Centra za socijalni rad u Bačkoj Topoli kažu da je želja hranitelja protivzakonita, jer je razlika u godinama između Erike i devojčice 45 godina, što je više nego što dopušta zakon. Dodatni problem je to što hraniteljka Erika Ozorak tvrdi da devojčica ne podnosi dobro spajanje sa usvojiteljskom porodicom.

Nesrećna žena govorila je za “Jutro na Blic” i kroz suze je ispričala kroz šta sada prolaze.

– To ne može da se opiše, ne može da se ispriča sa rečima, to je užas. To nema spavanja, nema jela, nema ničega. Tako da je kao da je život stao bez nje. Dete od devet godina, koje je isto bilo sa njom od prvog dana (ćerka njenog sina) se takođe raspada. Danima nije išla u školu – kaže nesrećna žena.

Mala Martina osetila da se nešto dešava
Kako tvrdi, i malena pre nego što je odvedena, kao da je osetila da se nešto dešava, počela je da piški u krevet i noću da se budi.

– Kasnije je počela da se boji i onda je tražila da zaključamo kapiju, pustimo kera. Prolazili su dani i mi smo sve više bili maltretirani. Ona jadna je osetila da nešto se kuva u vazduhu, pa je onda je tražila da spava sa nama. To ne može da se opiše – kaže kroz suze Erika Ozorak.

Iz Centra za socijalni rad tvrde da je po pitanju ovog slučaja do sada sve rađeno u skladu sa zakonom.

“Hraniteljica poseduje licencu za bavljenje hraniteljstvom, koje ističe 25.10.2023. godine. Budući da ne postoje zakonske osnove da hraniteljska porodica ne može da usvoji dete, što je potvrđeno i odbijanjem njihove žalbe na odluku ovog centra od strane Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova u Novom Sadu, u ovom konkretnom slučaju detetu je hraniteljstvo prestalo zaključno sa danom 5.10.2023. godine i postupak usvojenja maloletnog deteta nastavlja se u skladu sa zakonskim odredbama,”stoji u odluci.

Ne odustaju od borbe
Erika Ozorak i njena porodica neće odustati od borbe za malenu Martinu.

– Ona sad ima 4 godine, ne zna šta se tu dešava, ali sigurno je da i ona isto plače, ne toliko koliko mi, nego još više i ko zna kako joj je – kaže kroz suze Erika Ozorak.

Njihov glas u buduće će iznositi advokati, ali i građani koji se udružuju u znak podrške porodici Ozorak. Građani Bačke Topole najavili su za sutra u 17. sati protest podrške.

blic.rs