Emotivna ispovijest Palestinke o gubitku članova svoje porodice: Mi smo ljudi, ne ljudske životinje

Uncategorized

Loreen Manee, Palestinka iz Deheishe izbjegličkog kampa u Vitlejemu prije godinu dana u Sarajevo je došla zbog master studija Međunarodnih odnosa. Vijest o ratu na Bliskom istoku zatekla je u BiH. Za sebe kaže da je izbjeglica. U Novom danu govorila je o životu u Gazi, svakodnevnim kontrolama koje je su stanovnici Gaze prolazili kako bi došli do radnog mjesta ili škole, ali i o gubicima članova porodice u posljednjim napadima.

U emotivnoj ispovijesti ispričala je sa čime se sve njeni sunarodnjaci susreću tokom proteklih više od sedam decenija.

“Ja sam izbjeglica iz Palestine. Dolazim iz izbjegličkog kampa. Prije 75 godina to je kamp koji je tada osnovan. Na pola kilometra četvronih tu živi više od 15 hiljada Palestinaca. Danas je stanje da smo imali dva šehida u Ramalahu”, kazala je.

Njena porodica, ispričala je Manee se prošle godine susrela sa gubitkom svog bliskog člana.

“Omar rahmetli je pokušao da iščupa brata iz ruku okupatora. Međutim, sa osam hitaca moj rođak Omar je pogođen onda od izraleskog snajperiste. Njegov brat ga nije mogao ni pozdraviti, pogledati ga posljednji put. Kad je Omer pao na zemlju, palestinske novine su tada opisivale da je Jezan preskočio preko tijela svoga brata, a ustvari nije znao da je to njegov brat preko koga prelazi. Izraleski istražitelji je koristio pritisak na Jezana i rekao mu ubili smo ti brata. Do danas Jezan nije pušten niti mu je pruženo suđenje”, prisjetila se Manee gubitka rođaka.

Javnosti Manee želi poručiti samo jedno:

“Nema Hamasa na Zapadnoj obali.”

Iskustva tokom studiranja
Za Manee je njena Palestina pod okupacijom i mnogi ne znaju niti su svjesni sa čime se tamošnji stanovnici suočavaju. Tako je navela i svoj primjer dok je tamo studirala.

“Kada sam odlazila na univerzitet prije četiri-pet godina ,svako jutro sam morala da pređem tačke pretresanja i tu u autobus ulazi izraleski vojnik koji ima osamnaestak godina jer tada u Izraelu počinje regrutacija. On traži moju ličnu kartu, ponekad zakasnimo na fakultet. Poslije toga i kad se vraćamo isto nas se zaustavlja”, navela je Manee.

Pojedini zapadni mediji, tvrdi Manee, šire pogrešku sliku o dešavanjima na Zapadoj obali i u Palestini.

“Mi smo ljudi, a ne kao što nas izraleski ministar odbrane opisao da smo ljudske životinje”, dodala je.

Zahvalila se Manee svim građanima Sarajeva i drugih gradova koji su jučer u velikom broju došli da podrže njene sunarodnjake i istakla je da se u glavnom gradu BiH osjeća kao kod kuće.

n1info.ba