‘Noćna mora‘ u Izraelu podijelila i nogometni svijet: Zvijezdama prijete kazne, izbacivanja iz momčadi…

Svijet

Diljem Europe javljaju se nogometaši koji reagiraju na sukobe koji se događaju u Gazi i oko nje

Izraelsko-palestinski sukob ostavlja trag i na nogometu. Diljem Europe mnogi se klubovi susreću s reakcijama pojedinih nogometaša na ono što se događa u Gazi i oko nje, a neki su morali i potegnuti za suspenzijama.

Tako je francuska Nica suspendirala Youcefa Atala, alžirskog nogometaša koji je na svojim društvenim mrežama podijelio video jednog palestinskog vjerskog vođe koji je pozivao na nasilje protiv Židova. Atal je video izbrisao, ali ga je Nica odlučila suspendirati.

Suspendiran je i Anwar El Ghazi, nizozemski nogometaš na radu u njemačkom Mainzu. On je napisao kako će Palestina biti slobodna te objavio sljedeću poruku:

‘Ovo nije rat. Kad jedna strana drugoj obustavi opskrbu vodom, hranom i strujom, onda nije rat. Kad jedna strana ima nuklearno oružje, onda nije rat. Kad jednu stranu financiraju milijardama dolara, onda nije rat. Kad jedna strana koristi fotografije umjetne inteligencije kako bi širila dezinformacije o drugoj, onda nije rat. Kad društvene mreže cenzuriraju sadržaj jedne strane, a ne druge, onda nije rat. Ovo nije sukob ni rat. Ovo je genocid i masovno uništenje i svjedočimo tome uživo‘. To se nije svidjelo Mainzu pa ga je klub suspendirao.

Bayernov nogometaš Noussair Mazraoui nije suspendiran, ali ga čeka sastanak s čelnicima kluba nakon povratka s reprezentativne akcije s koje je poručio kako želi pobjedu Palestinaca. U Engleskoj se traži suspenzija Manora Solomona, izraelskog nogometaša koji je optužio Palestince da su ubili svoje ljude u stradanju u bolnici u Gazi te zatim optužili Izrael za to. Dio engleskih navijača ističe kako u cijelom slučaju postoje dvostruki kriteriji pa ne očekuju nikakvu kaznu za Solomona dok bi u slučaju podrške Palestini ona teško izostala.

Tko zna čeka li neka kazna Mohameda Salaha koji je jučer objavio svoju poruku:

Nikada nije lako pričati u ovakvim vremenima. Previše je nasilja i srcedrapajuće brutalnosti, a gotovo je nepodnošljivo pratiti eskalaciju sukoba. Svi životi moraju se sačuvati. Ovo se mora zaustaviti, obitelji se razdvajaju. Humanitarna pomoć Gazi mora biti odmah dozvoljena, ljudi su tamo u užasnim uvjetima. Scene u bolnici bile su zastrašujuće, stanovnici Gaze trebaju hranu, vodu i medicinske potrepštine, i to hitno. Pozivam svjetske lidere da prekinu daljnji pokolj nevinih duša. Humanost mora prevladati‘, poručio je napadač Liverpoola.

Javio se i Arda Turan, nekadašnji nogometaš, a sada trener turskog Eyüpspora s jasnom osudom izraelskih napada.

‘Izrael ubija civile, nevinu djecu. Cijeli svijet bi se trebao ujediniti i dignuti glas protiv ovog brutalnog napada. Tko god ne bude reagirao bit će odgovoran. Humanost ne može živjeti s ovom boli, s ovom brutalnosti. Izraele, prestani s kriminalom protiv humanosti‘, napisao je Turan.

 

Slično misli i Mesut Özil, sada već umirovljeni nogometaš.

‘Postoji li bilo kakav razlog za svakodnevno bombardiranje, za bacanje bombi svakog sata na nedužne ljude, a posebno za ubijanje male djece? Naravno da nema. Ovo je noćna mora. Ljudi, gdje je humanost‘, upitao se Özil.

sportske.jutarnji.hr