Žena s Downovim sindromom rodila dječaka s istim stanjem i odgajala ga kao samohrana majka

Zanimljivosti

Unatoč svim izgledima i društvenim očekivanjima, žena s Downovim sindromom uspješno je rodila dječaka. I ne samo to, ona je preuzela ulogu samohrane majke, suočavajući se s izazovima zajedno sa svojim dragocjenim sinom, koji dijeli isto stanje. S puno ljubavi i brige već 27 godina odgaja sina.

Ljudi su se odvojili od nje kad je zatrudnjela.

Kroz povijest, osobe s Downovim sindromom drugi su osuđivali u pogledu roditeljstva. U prošlosti su bile prisilno sterilizirane, a iako to sada zakoni sprječavaju, stereotip ostaje. Iako je Lisa imala 30 godina i stabilan posao i dečka, njezini prijatelji prekinuli su vezu s njom kad su saznali da je zatrudnjela. Na nju se gledalo kao na “loš utjecaj”.

Unatoč svim izgledima, Nick je rođen.

Baš kao i Lisa, i njezin dječak rođen je s Downovim sindromom. Otac, tadašnji Lisin dečko, imao je 25 godina i također je imao Downov sindrom. Par se upoznao na poslu i započeli vezu. Bio je prisutan uz Lisu dok je rađala, no ubrzo su se razišli.

Lisina majka je čuvala leđa.

Lisina majka, Patti, prisjeća se da je bila šokirana kada je njena kći otkrila da je trudna. “Provjeravala sam svoje poruke na poslu i tamo je bila poruka od Lise koja kaže: ‘Bok, mama. Samo sam te htjela nazvati da ti javim da ćeš ti biti baka.’” Lisa je u to vrijeme živjela samostalno, a Patti je bila svjesna njezine veze, ali je imala dojam da su muškarci s Downovim sindromom sterilni.

“Mnogi ljudi, čak i bliski prijatelji, rekli su: ‘Patti, ne bi trebala to prihvatiti, možeš napraviti otvoreno posvojenje i ostati u djetetovom životu,’ Patti, koja je tada imala 48 godina, prisjetila se svog iskustva. Odlučila se približiti kćeri i pomoći joj u odgoju sina, iako se nedavno ponovno udala i planirala putovati svijetom.

Dvije žene podijelile su uloge. Lisa je bila zadužena za Nicovu torbu za pelene, dok bi joj Patti davala bilješke o tome što spakirati. Lisa je Nicu mijenjala pelene i kupala ga pod Pattinim nadzorom. Lisa je 2 tjedna dojila svoju bebu, a kasnije je prešla na adaptirano mlijeko.

Nic je zahvalan što ima “2 mame”.

Sada 27-godišnjak, Nic je odrastao uglavnom oko svoje bake, Patti, koja ima 75 godina. U međuvremenu, Lisa živi u obližnjem stanu, održavajući blisku vezu s Nicom, koji je doživio značajan gubitak u dobi od 5 godina kada mu je otac umro zbog srčanog problema. Norm, Pattin suprug, kojeg je Nic od milja zvala tata, nažalost je preminuo 2021.

Kad god Nic govori o svojoj voljenoj mami Lisi, lice mu se ozari i ne može a da ne naglasi koliko je ona “ljubazna i brižna”. Njihova je veza ojačana radosnim trenucima zajedničkog igranja igara i laganih šetnji, stvarajući drage uspomene koje produbljuju njihovu povezanost.

Prema Nicovim riječima, Patti je “sjajna kuharica”, a on s ponosom priznaje njezino kulinarsko umijeće. Zauzvrat, Patti izražava svoju iskrenu zahvalnost što ima Nica uz sebe, pogotovo sada kada Norm više nije tu. Nicina prisutnost donosi neprocjenjivu podršku i pomoć, bilo da joj pomaže da dohvati predmete ili da se uhvati u koštac s tvrdoglavim staklenkama.

“Smatram se sretnikom jer imam 2 nevjerojatne mame”, Nic blista od zahvalnosti, priznajući jedinstvenu ljubav i podršku koju dobiva od Lise i Patti.

Lisina priča dokazuje da je uz ljubav i odlučnost sve moguće. I nije jedini roditelj s Downovim sindromom koji ruši stereotipe. Otac s Downovim sindromom dospio je na naslovnice zbog toga što je svog sina odgojio kao liječnika, a mi ne možemo a da ne pozdravimo ove snažne duhove!

cinjenice.ba