Englezi odbili osvijetliti Wembley u bojama Izraela, iz Tel Aviva stigle žestoke osude

Svijet

Nogometaši Engleske sinoć su na Wembleyu u prijateljskoj utakmici s minimalnih 1:0 savladali Australiju golom kojeg je postigao Ollie Watkins.

Međutim, ovaj sportski događaj zasjenila je određena vrsta pritiska koji je stigao iz Izraela, tačnije iz tamošnjeg Nogometnog saveza koji se požalio jer su Englezi odbili osvijetliti stadion u bojama ove zemlje.

“Postoje momenti u historiji kada je istina jedna, jasna i precizna. Upravo ovo je takav momenat“, poručio je prvi čovjek Nogometnog saveza Izraela Moshe Zuares.

On je dodao kako “nije naišao na razumijevanje” od strane FA (Nogometne asocijacije Engleske).

“Oni koji se plaše da osvijetle stadion u znak pomena ubijenima i u znak historijske istine iz razloga koji ne mogu da budu shvaćeni, mi možda je bolje i da ne pokušavamo, su u još mračnijem vremenu od onoga u kome je moja zemlja sada. Kada se ovo dogodi Nogometnoj asocijaciji zemlje koja uvijek zna da bude moralni svjetionik slobodnog svjeta, to je onda još veći razlog za razočaranje. Pokušao sam ovo da objasnim mojim prijateljima u FA prethodnih dana, ali oni kažu da ne razumiju. Sada su oni ti koji treba da objasne svoj postupak“, dodao je Zuares.
Inače, čuveni luk kultnog Wembleyja ranije je svijetlio u bojama Ukrajine, Turske i brojnih drugih zemalja u znak solidarnosti s problemima u kojima su se našli u proteklom periodu, ali ne i Izraela.

Ova odluka Engleza nije prošla nezapaženo, jer je rabin Alex Goldberg podnio ostavku na mjesto prvog čovjeka FA mreže “Vjera u nogomet”, nakon čega se FA oglasio saopštenjem:

“Žao nam je što je rabin Alex donio odluku da se povuče sa mjesta šefa nogomet grupe. Iako je ovo neformalna grupa koja nije dio upravljačke strukture FA zahvalni smo na podršci koju nam je pružala godinama. Važno je da razjasnimo našu odluku da ne dozvolimo da se na Wembleyju istaknu zastave Izraela i Palestine donijete na zahtjev visokih zvaničnka jevrejske zajednice”, poručili su.

klix.ba