Milošević: Džeko odradio dobru priču s navijačima, dolaze navijači iz Bijeljine da podrže BiH, a Rahmanović…

Region

Između Lihtenštajna i Portugala Savo Milošević je pratio utakmicu Mađarske i Srbije. Nije ga iznenadio poraz Srbije.

Imao bi puno toga reći, ali je utakmicu na “Ferenc Puškašu” odjavio ovako.

“No comment”.

Razumljivo. Savo već nekoliko godina ne daje intervjue za srbijanske medije. Ne želi ni “topiti” kolegu i prijatelja Dragana Stojkovića.

Milošević se posvetio reprezentaciji Bosne i Hercegovine. S pobjedom je, kao i njegovi prethodnici startao u finišu kvalifikacija.

Faruk Hadžibegić je na startu slavio protiv Islanda, a Meho Kodro je u Zenici nadigrao amatere iz Lihtenštajna.

U ponedjeljak je meč kvalifikacija. Dolazi jedna od najboljih reprezentacija u Evropi. Portugalci su osigurali plasman na EP, pa na Bilino polje dolaze rasterećeni.

S remijem ili pobjedom Bosna i Hercegovina bi dva kola prije kraja još uvjek ostala u igri za drugu poziciju. Opipljivije šanse bile bi u slučaju kiksa Slovaka u meču s Islandom. Ide nam na ruku što čak i Islanđani teoretski mogu do 2.pozicije.

O utakmici s Portugalom, o stanju u bh.timu, o čestitkama koje je dobio, za Sportske je govorio Savo Milošević.

Reprezentacija BiH obavila je trening u Trening centru u Zenici, a selektor je otkrio stanje ekipe.

– Imali smo trening. Svi su dobro. Ima Sejo mali udarac i Šeha, ali neće biti problem da igraju – govori nam Milošević.

Pitali smo Miloševića o utakmici mlade reprezentacije BiH protiv Francuske.

– Nismo mogli gledati U21 reprezentaciju, nismo imali gdje gledati. Koordinator za mladu reprezentaciju mi je pričao o toj utakmici. Bašić je tu sa nama, pa ćemo vidjeti – govori Milošević.

Selektor Zmajeva se još jednom osvrnuo na meč protiv Lihtenštajna.

– Poslije dva prekida, bilo je jasno da više nema ritma utakmice. Mi smo planirali da damo treći gol u prvih 15 minuta drugog poluvremena, pa da vadim sve koje mogu. Krenuli smo dobro, ali kada su počeli prekidi, otišlo je u drugom smjeru. Dobro, nije mi nešto značilo da damo treći ili četvrti gol. S obzirom da nije bilo toliko ritma u drugom poluvremenu, očekujem da nismo mnogo umorni – izjavio je Milošević za Sportske.

Istakao je da ga raduje odnos reprezentativaca prema igri.

– Dobio sam od ranije informacije da su to dobri momci i da tu fali malo neki stvari da se razbude i motivišu. To smo probali i mislim da smo uspjeli. Najbolje se to vidi na terenu, da je odnos prema igri bio pravi. I igra sama je bila dosta dobra s obzirom da smo imali dva prava taktička treniniga. Za ovu situaciju je to bilo dosta dobro. Mene raduje odnos prema igri, odnos jednih prema drugih, koncentracija 90 minuta. Ako to ima, ako napravimo homogen tim u kojem svi rade jedan za drugog, onda ima šanse da napravimo nešto. Znamo da individualnog kvaliteta ima, ali on nije dovoljan sam po sebi – govori selektor BiH za Sportske.ba.

– Vidjet ćemo kakva će biti startna postava. To ćemo vidjeti u toku dana. Završavamo analizu sutra pa ćemo odlučiti da li ćemo i šta mijenjati taktički. Gledali smo više utakmica Portugala, mada ih znamo i od ranije. Znamo dosta o Portugalu, ali prosto uvijek moraš pogledati posljednje utakmice. Ne znamo za Ronalda. Dobio sam neku informaciju da je Leao povrijeđen, to je jedino što imam od informacija, kao i to da njihov trener planira neke rotacije jer su se već kvalifikovali. Bitni smo mi i plan igre koji ćemo napraviti. Mi smo i protiv Lihtenštajna tražili da igramo ono što planiramo igrati protiv Portugala, nismo razmišljali mnogo o Lihtenštajnu, tražili smo da ubrzamo igru, da cirkulacija bude što brža, da dođemo što brže na bok. Protivnik nije bio pravi, ali je svejedno teško proći protiv 10 igrača koji su u stalnoj defanzivi – priča Milošević.

Mnoge je svojom igrom u sinoćnjoj utakmici oduševio Amar Rahmanović.

– Drago mi je zbog njega, kao i za svakog drugog igrača, ali ne bih izdvajao nikoga. Prvo poluvrijeme je bilo škoslki primjer kako se trebaju igrati takve utakmice. U takvoj atmosferi, odigrati onakvo poluvrijeme, morali su svi momci da odrade kvalitetno, profesionalno i odgovorno posao. Meni Rahmanović nije iznenađenje jer on igra rusku ligu koju ja znam i koju ne možeš igrati ako nemaš ozbiljan kvalitet. Mogao je dati još neki gol – odgovorio je selektor BiH.

Čestitao mi je Haris Škoro, to mogu izdvojiti, pozitivno mi je iznenađenje jer se ne znamo lično. Dosta njih je čestitalo poput Meše, ali s njima sam u kontaktu. Dosta ljudi je istaklo taj odnos ekipe koji je bio na terenu. Ključna stvar je da momci daju sve od sebe. Tu su prednjačili najiskusniji – otkrio je Milošević.

Savo kaže da poraz Hrvatske od Turske za njega nije veliko iznenađenje.

– Jeste malo iznenađenje, ali ne veliko. Turska je uvijek imala fenomenalne igrače, ona je malo kuburila da napravi tim. Gledao sam veći dio drugog poluvremena. Odigrali su fenomenalno. Nije senzacija. Turska ima dobre igrače i tim – prokomentarisao je.

Pričali smo i o kapitenu Edinu Džeki…

– Ne treba trošiti riječi o Edinu. Nemoguće je reći nešto novo. Rekao sam prije neki dan, i on, i Pjana, i Kolašinac, Šehić… Mnogi su mi pričali kako tim nema vođu, a tim ima četvoricu koji su jučer nosili ekipu. Vrhunske osobe i vrhunski igrači. To je blagoslov, to je rijetko naći. Edin je odradio dobru priču s navijačima, a samo on je i mogao, nikoga drugog ne bi ni slušali – odgovorio nam je Milošević.

Pitali smo Savu da li će i navijači iz Bijeljine stići da podrže reprezentaciju.

– Jeste, dolaze i iz Bijeljine. Moraju da dođu Semberci, naravno – kaže Milošević.

– Moja poruka navijačima je kao i ranije, da ćemo se potruditi da na svakoj utakmici damo maksimum i da je najbitniji tim. Momci su to pokazali na prvoj utakmici i mislim da su tako napravili najbolju pozivnicu navijačima – poruka je selektora Zmajeva.

(Sportske.ba)