‘Moja baka ne odobrava ime koje sam dala kćeri i ne želi ju ni upoznati ako ga ne promijenim’

Region

Mora postojati neka priča vezana za bakino ime, a koju ona ne želi ispričati. Ali što god bilo, to je njen problem, a ne tvoj, ti nisi ništa loše napravila”, napisala je jedna korisnica

Svaka sitnica može biti povod da se članovi obitelji posvađaju, pa tako i odabir imena za dijete; što je jedna novopečena mama shvatila nakon što joj je vlastita baka rekla da neće doći upoznati njenu tek rođenu kćer. Svoju je priču podijelila na Redditu, objasnivši kako su prije par mjeseci ona i suprug dobili svoje prvo dijete, ‘savršenu djevojčicu’. U njenoj je obitelji, piše, tradicija da se ime djeteta ne otkriva do nakon rođenja, a onda se kad dijete navrši par mjeseci priredi mala zabava. “Moja baka na tu zabavu uvijek donese prekrasnu dječju dekicu na koju sama izveze djetetovo ime, što je napravila i za moje sestre i sve rođake, no sada je problem u imenu koje smo suprug i ja odabrali za svoju kćer”, rekla je i ispričala da njena baka ima posebnu povijest sa svojim imenom jer je rođena kao Lucille, ali od svoje osme godine svima govori da se zove Barbara. “To je radila godinama, sve dok je vlastita obitelj nije počela zvati Barbara, a kasnije je i zakonski promijenila ime. Još kao dijete sam je više puta pitala zašto ga je promijenila, a odgovorila bi da joj se Barbara jednostavno više sviđalo”.

Njena je promjena imena, piše, s vremenom unutar obitelji postalo nešto u vezi čega se svi šale, a baka nije nikada zbog toga bila uzrujana i uvijek se smijala s njima. Njenog je supruga, kaže, odgojila njegova baka s kojom je živio od rođenja do njene smrti kad mu je bilo 19. godina i s kojom je bio jako blizak. “Njezina je omiljena glumica bila Lucille Ball; imenjakinja moje bake; pa smo našu kćer odlučili nazvati Lucy; i time odati počast jednoj i drugoj baki”, ispričala je.

Nakon što je malena Lucy došla kući, ona i suprug su preko FaceTime-a istovremeno nazvali cijelu njenu obitelji, pokazali im Lucy i objavili ime, a dok su svi govorili kako je slatko, baka je samo šutjela. “Kad sam je pitala što nije u redu, htjela je da joj kažem zašto sam izabrala baš Lucy. Bila sam potpuno zbunjena, no počela sam joj objašnjavati, ali me u pola razgovora prekinula i napustila grupni poziv”, napisala je. Pitala je svoju najstariju sestru zna li ona čemu takva drama, a ona joj je rekla da je baka očito uvrijeđena i da je možda mislila da se takvim izborom imena njoj rugaju; budući da joj se nikada nije sviđalo…

“Iako mi, naravno, nije bila namjera ikoga uvrijediti, rekla sam baki da joj se ispričavam ako sam je nečim povrijedila, no odgovorila je samo da ne planira doći na našu zabavu za nekoliko tjedana da osobno upozna moju kćer i da nam neće dati dekicu za bebu ako suprug i ja ne promijenimo ime našoj kćeri. Ne znam zašto je sve tako eskaliralo jer je moja baka uvijek bila ljubazna i nemam pojma što da radim”, rekla je.

Rođenja su u mojoj obitelji uvijek bili veseli događaji, ali ovo je sve uništilo o osjećam kao da me neki rođaci ignoriraju jer ne žele birati stranu, iako uopće ne razumijem zašto je došlo do svađe. Sve mi je to uz novorođenčetom bilo jako stresno, a moja je obitelj također zbunjena, ali većina njih kaže da nisam trebala odabrati ime za koje sam znala da se baki ne sviđa ili da sam je barem trebala prvo pitati”.

Mora postojati neka priča vezana za bakino ime, a koju ona ne želi ispričati. Ali što god bilo, to je njen problem, a ne tvoj, ti nisi ništa loše napravila”, napisala je jedna korisnica. postoji trauma koju baka ne dijeli. Ali to je njezino pitanje, ne tvoje. “Imate dva izbora. Promijeniti ime svom djetetu da umirite baku koja je stara. ili ostavite ime i pomirite se s tim da ni vi ni kćer nemate baku u svom životu; to su jedine opcije, bez obzira na to koji je njen pravi razlog za takvo ponašanje”, zaključio je korisnik u komentarima.

vecernji.hr