DUGOROČNA PROGNOZA DO PROLJEĆA 2024: Kako Će El Ninjo Uticati Na Vrijeme I Koliko SNIJEGA Će Past

Region

DUGOROČNA PROGNOZA DO PROLJEĆA 2024: Kako će El Ninjo uticati na vrijeme i koliko SNIJEGA će pasti

Prema najnovijoj vremenskoj prognozi, izvesno je da će na vreme u Evropi i na naš region uticati jedan od najpoznatijih fenomena klimatskih sistema El Ninjo. Prognoza sajta “Severe Weather Europe” predviđa da će El Ninjo uticati na predstojeću zimu. Ali, šta je zapravo El Ninjo?

Kako objašnjavaju meteorolozi, u pitanji je jedna od faza složenog sistema pod nazivom ENSO, El Ninjo – južna oscilacija (El Nino Southern Oscillation). Postoje tri faze i oscilacije u određenim periodima u karakteristikama okeana i atmosfere tropskog dela Pacifika. Nastaju kao posljedica interakcije između vazduha i vode, a mogu da se uoče putem izmjene površinske temperature okeana. Fenomen prate i promene struja u okeanima, vjetrova, pritiska u atmosferi i drugo.

Postoje tri faze fenomena ENSO – prva je neutralna, druga topla faza je najpoznatija i zove se El Ninjo, dok je treća hladna faza La Ninja. ENSO značajno utiče na tropske kiše, šablone pritiska i kompletnu razmjenu između sistema okeana i atmosfere. Ove promjene uz “odloženo dejstvo” utiču i na vremenske uslove širom svijeta. Meteorolozi trenutno smatraju da će El Ninjo potrajati do proljeća 2024. godine, kada će malo oslabiti a zatim tokom leta stiže stabilizacija uslova.

Ali kada je u pitanju zima 2023/2024. godine, predviđa se da će veći dio kontinenta imati manje snježnih padavina nego što je uobičajeno, osim u dijelovima centralne Evrope i Skandinavije.

Decembarska prognoza snježnih padavina pokazuje veći dio kontinenta sa negativnim količinama snježnih padavina, osim na krajnjem sjeveru Evrope. U januarskoj prognozi se vidi drugačija slika, sa potencijalom snežnih padavina u snažnom porastu u većem dijelu centralnih zemalja. U februaru, više snježnih padavina predviđa se na većem delu kontinenta, osim u jugozapadnim i južnim dijelovima.

Pomislili biste da je Evropa predaleko da bi osjetila uticaj, ali sajt upozorava – direktno će El Ninjo uticati na Sjevernu Ameriku, ali to nikako ne znači da se neće odraziti i na Evropu. Globalno izaziva promjene, pa je efekat na evropski kontinent samo teže egzaknto izmeriti. Ali Evropa ima i svoje faktore koji utiču na promjene temperature, piše MONDO.

novi.ba