BRAVO ZA GEST: Obnavljaju svetinju iz 15. veka koja je potpuno propala i urasla u trnje

Region

Uz blagoslov sveštenika Duška Vidačića, danas su dvojica naših sugrađana, samoinicijativno krenuli u obnovu svetinje – crkve iz 15. veka posvećene Svetom Iliji, koja je poputno urušena i urasla. Inicijator obnove je naš sugrađanin Dušan Živković, poznat po tome da je napravio izletište Brod bar, koje je sada deo turističke ponude grada i izuzetno posećeno izletiše. Dušan je na izletištu Brod bar napravio kompletan mobilijar, ali i brojne skulpture životinja koje je izrezbario u drvetu, zbog čega je ovo izletište posebno popularno među mališanima.

Dušan nastavlja sa proširenjem izletišta, ali i sa obnovom obližnje crkve Svetog Ilije, koja je potpuno urasla u šumu i potpuno je nepristupačna.

-Danas su nam otac Dušan Vidačić i otac Zoran dali blagoslov da počnemo da obnavljamo crkvu. Moj moto je ne teraj nikog na silu da radi već ako hoće sam će da se pridruži ovoj akciji koja je povezana sa izletištem Brod bar. Stefan Lazarević je krenuo sa mnom u akciju i biće samnom do kraja, danas čistim šut iz crkve i pored crkve čistimo rastinje-kaže Dušan uz poziv svima da se priključe akciji, jer će biti neophodno kompletno zameniti propali krov, urediti prilaz i ovu svetinju ponovo dići i upriličiti da izgleda onako kako bi trebalo da izgleda.

pirotskevesti.rs