Da li je Lud, Zbunjen, Normalan najbolja domaća komedija ikad?

Region

Prosto da nema klinca iz Bosne i Hercegovine koji nije gledao “Izeta”. Tako smo često nazivali seriju Lud, Zbunjen, Normalan.

Mada, bosanski sitkom ne samo da je najpopularnija TV serija u državi porijekla, nego je jedan regionalni projekat kojim cijeli Balkan može da se ponosi. Tu su glumci iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Kosova.

Lud, Zbunjen, Normalan kao naziv serijala ujedno je opis tri glavna lika; Izet, Faruk i Damir, tri generacije sarajevske familije Fazlinović. Izet (Mustafa Nadarević) je penzionisani inžinjer građevine. Komunista je. Penzionerske dane provodi pijući maksuziju(rakiju), gledajući fudbal i povremeno pokušavajući da zavede poneku damu. Spreman fizički se obračunati ukoliko mu neko slučajno prospe rakiju ili pokuša šarmirati damu na koju je i on bacio oko, Izeta okruženje opisuje kao ludaka. Živi sa sinom Farukom i unukom Damirom.

Faruk (Senad Bašić) ima svoj muzički studio. Kroz seriju će od “zbunjenog” polako ići prema “ludom”, obzirom na poslovno okruženje koje mu izvlači svaki živac. Voli da popije pivo u lokalnom kafiću i opusti se uz razgovore u društvu. Noću je budan a danju spava do iza podne.

Damir (Moamer Kasumović) je student medicine. Ima sve desetke na fakultetu i vodi, naizgled normalan život.

Tu je i ubjedljivo najupečatljivija sporedna uloga, mada, slobodno mogu reći i mnogima omiljena uloga iz serije; Dragan Čmar u društvu poznatiji kao Čombe (Miraj Grbić). Kako ga je detektiv Đido Mova (Aleksandar Seksan) opisao: “po zanimanju bez zanimanja, po obrazovanju bez obrazovanja”. Čombe je veoma glup ali često u pokušaju da pokaže elokvenciju i inteligenciju ili nasmijava ili nervira svoju okolinu. Čombe je ubijeđen da ima muzički talenat, iako nije tako.

U seriji su također glumili i Nebojša Glogovac, Ljubomir Bandović, Radoslav Milenković, Boro Stjepanović, Milena Dravić, Seka Sablić, Goran Navojec, Predrag Ejdus i Miodrag Krivokapić koje bih izdvojio kao najveća imena koja dolaze iz susjednih zemalja Bosne i Hercegovine.

Od maloprije pomenutih bosanskih glumaca, tu su i Emir Hadžihafizbegović, Saša Petrović, Žan Marolt, Jasna Žalica, Milan Pavlović, Almir Kurt i još mnoštvo drugih.

Seriju je režirao Elmir Jukić po scenariju Feđe Isovića. 13 sezona je snimljeno, a sve je obustavljeno nakon smrti Mustafe Nadarevića prije nešto manje od tri godine. 309 epizoda svakako da vam govori mnogo o ovom projektu. Prosto je nevjerovatno koliko godina je Lud, Zbunjen, Normalan opstao kao jedna respektabilna komedija na Balkanu. Neki glumci su umrli, neki primorano napustili seriju pa bili zamijenjeni, a neki su od početka do kraja bili tu. Ono što ja, kao autor teksta i neko ko je Lud, Zbunjen, Normalan prije 15 godina gledao na DVD playeru sa CD-ovima, mogu reći jeste da sam veoma zahvalan ovoj divnoj ekipi koja nas svojim forama zna nasmijati i dan danas. Veliko vam hvala!

Nakon navedenih, prema mom mišljenju, najvažnijih stavki, ponovićemo pitanje iz naslova: Da li je Lud, Zbunjen, Normalan najbolja domaća komedija ikad? Hvala na pažnji.

adria.ign.com