SARAJLIJE DONOSE ZLATO IZ BRAZILA: AHMESPAHIĆ I ZUKA OSTVARILI HISTORIJSKI USPJEH

Region

Takmičari borilačkog kluba BJJ Broterhood iz Sarajeva boravili su proteklog vikenda na međunarodnom turniru u Brazilu na kojem su osvojili vrijedne medalje.

Iz Brazila odnosno Rio de Jeneira, kolijevke brazilske jiu-jitse, Belmir Ahmespahić i Mahir Zuka donose zlatnu odnosno srebrnu medalju u disciplini “no gi” (bez kimona).

Belmir je osvojio zlato nakon šest borbi i napravio historijski rezultat za našu zemlju u kategoriji do 97 kilograma, a osvojio je i bronzanu medalju u otvorenoj kategoriji. Mahir se okitio srebrom u kategoriji ultra heavy- preko 97 kg.

Ovo je prvi put da neko sa Balkana nastupa na pomenutom prvenstvu u Brazilu.

Naši borci su boravili 20 dana u Brazilu gdje su dio priprema odradili u Sao Paolu, a završni dio u gradu karnevala Rio de Jeneiru gdje su trenirali sa elitnim borcima i vrhunskim trenerima. Iz kluba apeluju da naši borci ponovo nisu imali podršku vlasti pa su, kao i do sada, važan i skup put organizovali o svom trošku i uz pomoć donacija prijatelja.

Nadamo se da će ovaj kao i mnogi apeli uroditi plodom te da političari više neće koristiti izgovore kojima bi opravdali maćehinski odnos prema sportu u našoj zemlji.

(O. Š.)

hayat.ba