Poljski svećenici orgijali sa žigolom. Njemu pozlilo, nisu mu odmah pomogli

Svijet

POLJSKI mediji izvještavaju kako je nekoliko svećenika u mjestu Dąbrowa Górnicza organiziralo orgije u zgradi koja pripada župi. Prema pisanju lokalnih medija, seksualna zabava dogodila se u stanu koji koristi jedan svećenik. Na orgijama je bio i žigolo, koji je završio u nesvijesti te kojem je isprva bila uskraćena liječnička pomoć, piše portal Notes from Poland.

Zbog orgija u bazilici je poljski biskup Grzegorz Kaszak napisao pismo u kojem se javno ispričava zbog “bolnih događaja u biskupiji”. Biskupovo pismo pročitano je na misi u crkvama diljem cijele biskupije.

Tužitelji su najavili istragu ovog događaja, a ni crkva ni tužiteljstvo nisu objavili što se dogodilo. Iz lokalne biskupije su rekli da su neki aspekti medijskih izvješća netočni.

“Događaj je bio seksualne prirode, sudionici su uzimali lijekove za povećanje potencije”
Prošlog je tjedna Gazeta Wyborcza, vodeći liberalni dnevnik, izvijestio da su svećenici u Dąbrowi Górniczi, gradu u južnoj Poljskoj, organizirali zabavu u zgradi koja pripada župi te na koju je bila pozvana muška prostitutka.

“Događaj je bio isključivo seksualne prirode”, rekao je novinama neimenovani izvor upoznat s incidentom. “Njegovi su sudionici uzimali lijekove za povećanje potencije.”

Gazeta Wyborcza izvijestila je da je “zabava izmakla kontroli i da je muška prostitutka izgubila svijest”, zbog čega je pozvana hitna pomoć. Međutim, kada su bolničari stigli, odbijen im je ulazak u prostorije. Bolničari su tada navodno pozvali policiju koja im je pomogla da dođu do muškarca bez svijesti.

Pokrenuta istraga
Glasnogovornik lokalnog tužiteljstva rekao je za Gazetu Wybroczu da je pokrenuta istraga o mogućem nepružanju pomoći osobi čije je zdravlje ugroženo, što je kazneno djelo za koje se može dobiti do tri godine zatvora.

U odgovoru na upite novina lokalna katolička kurija potvrdila je da je došlo do incidenta koji uključuje “intervenciju hitne pomoći i policije u zgradi koja pripada župi”. Rečeno je da je biskup imenovao komisiju koja će hitno objasniti što se dogodilo.

U naknadnom priopćenju kurija je objavila da se “dosadašnji nalazi komisije razlikuju od informacija koje su iznijeli neki mediji”, iako nije dala nikakve dodatne pojedinosti.

Crkva: Svećenik u čijem se stanu dogodio navodni incident je udaljen sa svih dužnosti
U četvrtak navečer je netko zapalio vrata bazilike u župi u kojoj se navodni incident dogodio. Vatrogasci su ugasili požar i nitko nije ozlijeđen. Policija je kasnije privela muškarca za kojeg se sumnja na to da je podmetnuo požar.

U petak je kurija objavila da je svećenik Tomasz Z., u čijem se stanu dogodio navodni incident, udaljen sa svih crkvenih dužnosti “dok se stvar ne razjasni”.

U međuvremenu, tjedni katolički novinski časopis Niedziela objavio je da je raskinuo suradnju s Tomaszom Z., koji je prethodno bio glavni urednik njegovog lokalnog izdanja Sosnowiec.

index,hr