Bračni par iz Tuzle prodaje “cool čarape” kako bi zaradili novac za svoje bolesne sinove

Region

Besima i Amel Memišević iz Tuzle pokrenuli su jedinstven biznis kako bi osigurali egzistenciju, ali i novac koji je potreban u procesu liječenja njihova dva sina, kojima je prije nekoliko godina dijagnosticirano izuzetno rijetko oboljenje.Bračni par Besima i Amel iz Tuzle ponosni su roditelji dvojice dječaka, kojima je prije nekoliko godina dijagnosticirano izuzetno rijetko i prilično kompleksno oboljenje, odnosno neurofibromatoza.

Devetogodišnji Jasmin i desetogodišnji Isak nemaju tako bezbrižno djetinjstvo zbog prisustva glioma optičkog nerva, odnosno benignih tumora koji se nalaze na prilično lošim mjestima u organizmu.Dok stariji sin se nalazi na liječenju u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli, mlađi već dvije godine boravi u Istanbulu, gdje se podvrgava izuzetno skupoj terapiji lijekom koji nije dostupan u našoj zemlji.”

Troškove njegovog liječenja i boravka u bolnici u potpunosti snosi Fond solidarnosti Zavoda zdravstvenog osiguranja FBiH. Svi ostali troškovi koji nastaju tokom boravka, a prilično su veliki, mi moramo samostalno snositi. On i ja faktički živimo u Turskoj, a u vremenu kada mu je bolje, dolazimo u BiH, gdje boravimo između 15 i 30 dana. Sada smo malo duže jer mu je bolje i ovdje ćemo biti dok imamo lijek uz sebe”, priča za Klix.ba Amel Memišević.

Sve životne troškove u Turskoj, naš sagovornik samostalno mora snositi, a dok njegova supruga nerijetko biva u tuzlanskoj bolnici sa starijim sinom.Besima i Amel svoju borbu niti u jednom trenutku nisu željeli graditi na apelima za pomoć, odnosno donacijama. Zbog toga su pokrenuli vlastiti biznis “Cool čarape” kroz koji se bave prodajom kreativnih čarapa.”

Za humanitarne akcije nikada nisam bio, prijatelji su nudili pomoć, a mi smo rekli da ćemo tražiti ukoliko nam bude trebalo. Zbog specifične situacije supruga i ja nismo u mogućnosti zaposliti se u nekoj firmi te sam počeo razmišljati o pokretanju našeg vlastitog biznisa. Slične prodavnice sam primijetio u Turskoj, a upravo na takav način se rodila ideja za pokretanje biznisa u Tuzli i zasad sve funkcionira kako treba”, navodi Amel.

U prodavnici koja se nalazi u tuzlanskom naselju Brčanska Malta ovih dana se stvaraju velike gužve, a nakon što se putem društvenih mreža pročulo za jedan ovakav biznis te svrhu zbog koje je nastao.Građani imaju priliku kupiti čarape sa likovima iz crtanih filmova, super herojima, oznakama fudbalskih klubova, različitim natpisima i slično.

U ponudi imaju i specijalizirane majice.Svi oni koji nisu iz Tuzle, do svog para čarapa ili majice mogu doći i putem interneta, s obzirom da je u funkciji online shop koji se nalazi ovdje. Također, “Cool čarape” su dostupne i na društvenim mrežama Facebook i Instagram.

klix.ba