“Nekad je bolje dati ih u starački dom” – Kako roditelji nesvjesno uništavaju život svoje djece

Zanimljivosti

Na početku, situacija nije bila tako loša. Njena majka je još uvijek bila relativno pokretna i sposobna obavljati svakodnevne aktivnosti poput odlaska u kupovinu ili pripremanja obroka. Tada je majka zatražila od Tatjane da joj “vrati dug” – izrekla je te riječi doslovno. Tatjana se osjećala obvezanom da to ispuni za svoju majku.

Odlučila je uzeti odsustvo s posla i privremeno se preseliti k majci kako bi joj pružila potrebnu pomoć. No, taj novi život koji je Tatjana započela nije bio nimalo lak. Mjeseci su se činili kao godine. Stanje majke se sve više pogoršavalo, svakodnevno se pojavljivali novi simptomi i tegobe. Nije mogla ustati iz kreveta, patila je od bolova u nogama i često je imala glavobolje.

Nakon nekog vremena, Tatjanin suprug je rekao da mu je ona potrebna kod kuće. Tatjana je imala vlastitu porodicu koja ju je trebala podržavati. Unatoč tome, ona je neprestano spominjala svoju majku i govorila kako je stara i treba joj pomoć. Čak i u tim teškim uslovima, majka je i dalje bila relativno samostalna.

Mogla se sama okupati, otići u trgovinu i pripremiti si jednostavan obrok. No Tatjana nije odustajala. Nakon dvije godine života između majke i vlastite porodice, Tatjanin suprug je zatražio razvod. Djeca su se iselila iz kuće, govoreći joj da je bolje biti u praznom stanu nego u toj situaciji. Ipak, Tatjana nije odustala od brige o majci i nastavila je posvećivati svoje vrijeme i život ženi koja je bila fizički i mentalno sposobna brinuti se o sebi.

Prošlo je deset godina od tada. Tatjana je izgubila supruga, djecu, prijatelje, posao i vlastiti život. Sve svoje vrijeme provodi uz majku. No, nakon deset godina služenja majci, Tatjana je shvatila da je postala sjena same sebe. Njena majka je postala središte njenog svijeta, a vlastiti život i identitet su nestali.

Scenarij bi bio potpuno drugačiji da je Tatjana na početku situacije odlučila potražiti stručnu pomoć za majku ili ju smjestiti u starački dom. Tamo bi majka imala pristup svim potrebnim skrbi, prehrani i društvu. Tatjana bi mogla očuvati svoju obitelj i brak. Nažalost, mnogi stariji roditelji, poput Tatjanine majke, nesvjesno uništavaju život svoje djece. Zato je važno, ako želite živjeti vlastiti život, na vrijeme potražiti stručnu pomoć i podršku.

svezazenu.net