Ako vidite da je vaš momak škrtica, bježite od njega – Tu nema sreće: Psiholog mudro objasnio

Zanimljivosti

Čovjek treba da zrači samopouzdanjem i bezbrižnošću, bez obzira na novčane mogućnosti.

Sjećam se jednog ljeta u sredini 80-ih godina, kada smo se nalazili u piceriji uz lagane tonove muzike. Bio sam u društvu lijepe djevojke i jednog druga, obojica smo “šarali” oko nje, igrajući igru zavođenja – tko će je osvojiti prvi. Uživali smo u čaši vina i kada smo bili skoro na kraju flaše, moj drug je s osmijehom na licu pozvao konobara i rekao: “Još jednu flašu!”

U tom trenutku, svjestan sam da nemam dovoljno novca da platim još jednu flašu vina. Upitao sam se što učiniti i predložio djevojci da možda ne trebamo još jednu. Ona je razumjela moj pogled, podigla ruku s plastičnim narukvicama i konobaru rekla: “Ne treba nam druga flaša, hvala!” Tada sam vidio njen sažaljivi pogled prema meni. Bio sam nesiguran, nisam znao kako reagovati.

Želio sam da kažem: “Samo sam se šalio, uzet ćemo koliko želite!” Ali, nažalost, nisam to izgovorio. Samo sam spustio pogled na stolnjak. Bio sam žalostan zbog novca. Osvijestio sam svoju škrtost koju sam dugo potiskivao i suprotstavljao se tom poroku mnogo godina. Pokušavao sam opravdati svoje ponašanje, kriviti loše detinjstvo, oskudicu u mladosti, ali shvatio sam da škrtost nije samo rezultat okolnosti već i načina razmišljanja.

Nije sva krivica bila u materijalnoj oskudici, već i u mom stavu prema novcu i potrebi da uvijek “gledam svaku paru”. Upoznao sam muškarce koji nemaju mnogo novca, ali će rado pomoći drugima bez razmišljanja o tome. S druge strane, sreo sam i one koji žive u obilju, ali su škrti i uvijek žele da se cjenkaju i dobiju nešto više za svoj novac. Ova škrtost nije samo u pitanju opreza, već je čista sklonost ka štedljivosti, koja može prerasti u lošu naviku.

Muška škrtost je gorča od bolesti, ona je porok. Žene mogu biti štedljive iz razumljivih razloga, ali kod muškaraca to nije poželjna osobina. Muškarac bi trebao zračiti samopouzdanjem i bezbrižnošću, bez obzira da li ima mnogo ili malo novca. Nedostatak novca ne bi smio biti razlog za tugu i pasivnost. Naprotiv, to bi trebao biti podstrek za akciju, za traženje novih prilika i poslovnih mogućnosti.

Postoje dvije stvari na kojima muškarac ne treba štedjeti: ljubav prema ženi i uživanje u životu. Djeca su produžetak ovog sa ženom. Škrt muškarac često pokazuje i glupost u svom karakteru. Ako malo bolje pogledate, primijetit ćete da nema velike razlike između njih. Jedan moj prijatelj imao je djevojku s kojom je planirao otputovati na more. Međutim, par dana prije putovanja, ona je odlučila kupiti novu haljinu za tu priliku.

Nakon dugog isprobavanja haljina, shvatila je da su sve preskupe za njen budžet. On nije ni pokušao da je iznenadi ili pomogne, samo je šutke promatrao. Na kraju je devojka jednostavno napustila radnju bez haljine. Tada je shvatila s kakvim čovjekom ima posla i izmislila izgovor da ne može ići s njim na more. Kasnije su prekinuli vezu, a ona se dvije godine kasnije udala.

Iz ovoga mogu zaključiti da muškarac ne bi trebao štedjeti na ljubavi prema ženi i na uživanju u životu. Kada se oslobodimo škrtosti i naučimo cijeniti ono što imamo, osjećamo neizmernu radost i postajemo sretniji ljudi. Moj prvi brak me oslobodio škrtosti i zahvalan sam svojoj bivšoj supruzi što mi je pomogla da prebrodim tu naviku.

Kada smo se razveli, kupio sam joj veliki buket ruža za rođendan, iako sam znao da su to bile posljednje novčanice u mojem novčaniku. Zato savjetujem ženama da paze na muškarce koji pokazuju znakove škrtosti i da pobjegnu od njih. “Liječenje” škrtosti može potrajati godinama, a samo mali broj ljudi se zaista izliječi od te loše navike.

Umjesto toga, muškarac treba da bude siguran u sebe, bez obzira na novčane okolnosti, te da živi život punim plućima i sa stavom koji odražava samopouzdanje i bezbrižnost. To je put ka ispunjenijem i sretnijem životu.

svezazenu.net