Kralj tenisa se zove Novak Đoković! Srbin srušio Medvedeva u tri seta, osvojio US Open i 24. grend slem titulu

Region

Dame i gospodo, on je Novak Đoković, dolazi iz Srbije i teniski je kralj. Car. Bog! Vekovima će se pričati o tome kako je jedan Srbin osvojio 24 grend slem trofeja, a to nikad nikom nije pošlo za rukom. Za ponos nacije, za srce naše zemlje, zbog toga što nismo spavali, zbog toga što smo mu verovali. I zbog toga što je savršen. Novak Đoković je pobedio Danila Medvedeva posle tri seta (6:3, 7:6, 6:3) i tako osvojio četvrtu titulu na US Openu, kao i 24. grend slem trofej.

Kapa dole, majstore. Moramo da mu aplaudiramo svaki put kad se pomene njegovo ime. Đoković je pokazao zbog čega je najjači. Zbog čega je najbolji. I nema mu ravnog. Ni u istoriji. Jer on je istorija. On je čovek koji je prešao granicu. Ne. On postavlja granice. A one su u nebesima.

Đoković je veoma dobro ušao u meč. Imao je već na startu dobar servis, a onda je uradio ono što želi na svakom meču. Rani brejk. To uvek dovede do ludila protivnika, pa je tako i Medvedev potpuno ispao van ritma.

Nijednu brejk priliku u prvom setu nije imao ruski teniser, dok je Đoković napadao kad god je imao priliku. Kontrola svakog poena je bila na strani najboljeg ikada, pa je tako malo toga preostalo Medvedevu.

Izbor je imao, da čestita bolje od sebe u prvom setu, ali je ipak uspeo da sačuva dve set lopte. Međutim, na kraju je ipak poklekao, pa je treća bila sreća za Novaka Đokovića koji je posle 40 minuta imao 1-0 po setovima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sportal.rs (@sportal_srbija)

Koliko težak set. Možda i najteži na ovogodišnjem US Openu. Jasno je svima bilo da upravo drugi set može da odluči pobednika, ali je bilo neverovatno zanimljivo. Novak je sve do osmog gema bio onaj koji se pita.

Tri vezana servis gema je završio sa nulom, potom imao i brejk priliku koju nije iskoristio, ali se onda dogodila jedan situacija koju smo često viđali na Novakovim mečevima. Đoković se okliznuo, pa mu je ispao reket, pa se i sapletao, što je poremetilo srpskog tenisera. Jasno je bilo da će onda Medevedev krenuti u napad, „osetio je krv“, a Srbin je bio ranjiv.

Morao je da se bori i sa svojim plućima, teško je disao, međutim prvu brejk loptu je uspeo da sačuva. I onda – drama. Očekivalo se da će oba tenisera biti siguran na svojim servisima, međutim Đokoviću se nešto dogodilo. Da li je to bio manjak koncentracije, da li se istrošio zbog svakog poena u koji je ušao sa 101 odsto snage ili je „nešto treće“ krojilo sudbinu, to nikad nećemo saznati. Međutim, taj-brejk je ponovo morao da pokaže svu svoju draž.

A tu je Novak – tata! Iako je jedva stajao na nogama, Đoković je uspeo da u pravom trenutku reaguje na pravi način i sruši Rusa i njegovu šansu za povratkom.

Novak je u trećem setu bio majstor svog zanata. Ono što on najbolje radi jeste da od jednostavnog napravi komplikovano. Brejk za brejkom, ali mentalna snaga ovog čoveka je nešto što ne može niko da pobedi.

Samo je glava morala da radi, a ona je onda donela i osvajanje trećeg seta, pobedu i 24. grend slem trofej. Čarobno veče za Novaka Đokovića i Srbiju.

Đoković – Medvedev 3:0 (6:3, 7:6, 6:3)
6:3 – Gotovo je!

5:2 – Brejk na brejk, dok ne izdaju noge. Opet je Đoković uspeo da vrati sve ono što mu pripada. Opet je bio mentalno jači od Danila Medvedeva, pa je zbog toga i osvojio ovaj šesti gem trećeg seta. Usledila je i potvrda brejka i to sa nulom, tako da je sada sve na ruskom teniseru koji mora da servira za opstanak u meču.

3:2 – Ovo se ne dešava… Vratio je brejk Danil Medvedev i to samo zahvaljujući Novaku Đokoviću. Ne znamo šta se desilo, ali servis je izdao srpskog tenisera.

3:1 – Evo ga brejk! To smo čekali, o tome govorimo ceo turnir da kada se Novak Đoković razgoropadi, ni umor, ni protivnik, ni sudija, ni Goran Ivanišević, niko mu ne može ništa. Brejk u pravom trenutku, sada je na korak do toga

2:1 – Novak ima kontrolu nad ovim duelom. Nestvarno je važno da ne pada ritam njegovog tenisa, jer to Medvedev, koji se uz to svađao sa svojim boksom, ne može da isprati zbog dešavanja oko terena.

1:0 – Siguran početak! Veoma je važno što je Đoković veoma brzo rešio Medvedeva u ovom gemu. Umor će sada imati važnu ulogu, jer će samo onaj ko bude imao više koncentracije biće bliže osvajanju US Opena.

Počeo je treći set.

I jedan i drugi su imali dužu pauzu, a Medvedev je morao da zatraži i pomoć fizioterapeuta koji mu je masirao rame, uz bolne grimase.

7:6 – Ide Novak do 2:0 u setovima! Atomski tenis, ali i pakao. Novak Đoković je na pragu pobede i osvajanja 24. grend slem trofeja.

6:6 – Koliko muke u jednom gemu, ovo je neverovatno. Preživeli smo sve, igrao se sa živcima Novak Đoković, doveo je duplom greškom Danila Medvedeva do prve set lopte, ali je smogao snage da se ipak ovaj set odluči u taj-brejku.

5:6 – Borio se Đoković. Imao je poen seta, bio je fantastičan i u ovom gemu, ali je servisom Medvedev izbacio Srbina iz igre, pa će tako Novak opet morati da servira za ostanak u setu.

5:5 – Živ je Novak, “umro nije”. Đoković je uspeo da sačuva živu glavu u ovom setu, ostao je koncentrisan kad je bilo potrebno, pa tako Danil nije mogao mnogo toga da uradi, sem da se pripremi za naredni gem.

4:5 – Novak je sada pred provalijom u ovom setu. Moraće da servira za ostanak u ovom setu, naročito jer je sada Medvedev servirao sa nulom.

4:4 – Kriza, fizički problem, zakuvalo se, ali je sve sačuvao Novak Đoković. Komplikovano, ali na kraju ipak uspešno. Medvedev je po prvi put na meču stigao do brejk prilike, međutim Srbin je uspeo da dođe do daha. Činjenica je da je teško disao.

3:4 – Novak je bolje otvorio sedmi gem, a onda je usledila dominacija Rusa i vezana tri poena. Međutim, nije uspeo Medvedev da iskoristi prvu gem loptu, a ni drugu, pa smo opet gledali neizvestan gem. Posle nove, neiznuđene greške trećeg reketa sveta, Novak je stigao do prve brejk lopte, ali nije imao odgovor za siliti servis koji je usledio. I sledeći poen, posle velike borbe, je pripao Rusu, ali ni on nije uspeo gem da privede kraju. I novi poen i novi maraton, koji je sada pripao Medvedevu. A onda opet izjednačenje.

3:3 – Opet sa nulom. Fantastičan je Novak Đoković. Briljira na svojim servisima, ništa mu ne može Medvedev.

2:3 – Nastavlja se maraton, ali samo kada Danil servira. Novak je i drugi servis gem osvojio sa nulom, ali je onda viđena borba dok je Medvedev započinjao poene. Čak 22 neiznuđene greške je zabeležio Rus, što se odražava samo na njegove gemove. Traži Đoković priliku da napadne.::

1:1 – Medvedev u problemu, Novak sa nulom. Imao je Đoković nekoliko puta priliku da dođe na korak do brejka, međutim Rus je uspeo da stigne svaku moguću lopticu. Medvedev je u problemu jer ima četiri duple servis greške, dok Novak nema nijednu. To je posledica onih treninga koje je Srbin radio u prethodnom periodu.

Počeo je drugi set.

6:3 – Evo ga, osvojen je prvi set! Imao je Novak dve set lopte na servis Danila Medvedeva, ali se Rus spasio u oba navrata, da bi potom odservirao veoma dobro i produžio set. Međutim, Novak je već u narednom bio sjajan sa osnovne linije, tačan i brz na mreži, pa je tako osvojio prvi set.

5:2 – Nije rapsodija tenisa, ali možemo da uživamo. Nema šta, opipavaju puls jedan drugom, u svakom poenu se vidi želja da se napadne, ali Novak Đoković ne greši onda kada se uđe u dužu razmenu. Tu je Srbina – tata!

4:1 – Siguran servis – siguran gem. Medvedev je konačno došao do svoje igre, veoma je dobro igrao protiv Novaka. Morao je Đoković već u sledećem gemu da naporno radi na osvajanju poena, Rus se oslobodio, počeo da skraćuje poene i tako dolazi do istih. Ipak, koncentracija je bila na visokom nivou pa je tako stigao i rezultat.

3:0 – Potvrda brejka. Neverovatno da Medvedev, poznat kao “luda glava”, ne može da kontroliše igru Novaka Đokovića. Jeste Srbin najbolji teniser ikada, ali posle savršenih servisa, Rus želi da igra, a poznato je kada neko uđe u duže razmene sa, još danas, drugim na svetu, u 99 odsto slučajeva nema šanse.

2:0 – Brejk! Sa “nulom” je uzeo servis rivalu, neverovatno dobar početak Novaka Đokovića, što ne možemo da kažemo za Medvedeva, koji ima problema sa servisom, a to mu je najjače oružje.

1:0 – Siguran prvi gem. Novak je dobio aplauz posle osvajanja trećeg poena. Imao je osmeh na licu, prepoznala je publika fantastičan potez, a onda je i Medvedev odgovorio sa osnovne linije. Rus je napao Srbina, međutim naišao je na tvrd orah.

Počeo je meč! Novak je taj koji prvi servira.

22.12 – Oba tenisera su na terenu, početak se očekuje uskoro posle intoniranja himni.

20.14 – Kiša je stala, a teren bi izgledao ovako da krov nije spušten:

18.15 – Krov će morati da se zatvori! Veliki pljusak u Njujorku. To više odgovara Danilu Medvedevu, pre svega zbog servisa koji je njegov zaštitni znak, dok ni Đoković neće imati na šta da se žali jer voli da igra na betonu upravo kao u dvorani.

Poznato je da će se Novak od narednog ponedeljka vratiti na prvo mesto ATP liste, na kojoj će prestići prošlogodišnjeg osvajača prestižnog turnira u Njujorku, Kalosa Alkarasa. Bilo bi lepo kada bi to učinio osvajanjem novog grend slema, čime bi se dodatno odlepio od konkurenata po broju najznačajnijih titula u svetu tenisa.

Uoči meča
Ipak, u finalu Đokovića čeka izuzetno ozbiljan rival, gladan trofeja i željak da ponovi uspeh iz 2021. godine kada je upravo na US Openu došao do svog jedinog velikog trofeja, upravo u duelu sa Novakom.

Srpski teniser imao je lakši put do finala, što nije zanemarljiva činjenica, a uočljivo je bilo da kako je njegova forma rasla kako je turnir odmicao. Verujemo da je najbolje sačuvao za kraj.

Redom je Novak u Njujorku kući slao Aleksandra Mulera, Zapatu Miraljesa Bernabea, sunarodnika Lasla Đerea koji mu je i jedini oduzeo set na US Openu ( i to dva), a zatim bio bolji i od Hrvata Borne Goje, te Amerikanaca Tejlora Frica i Bena Šeltona.

Što se tiče Medvedeva, njegov put do finala bio je trnovitiji, pošto je od osmine finala pa do poslednjeg stepenika ukrstio rekete sa Aleksom de Minorom, Andrejom Rubljovim i još uvek prvim teniserom sveta Karlosom Alkarasom.

Prethodno su pred Rusom padali i Atila Balaž, Kristofer O’Konel i Sebastian Baes.

sportal.blic.rs