Operacija srca bez otvaranja grudnog koša: Srpski lekari prvi put obavili ovaj medicinski poduhvat

Region

Operacija je uspešno završena, a pacijent se već nakon pet dana vratio svakodnevnim obavezama

U eri ubrzanog uvođenja veoma značajnih savremenih kardiohirurških i vaskularnih procedura, pre nekoliko dana, u Institutu za kardiovaskularne bolesti ”Dedinje” izvedena je miniinvazivna operacija dveju srčanih bolesti, za pacijenta vrlo komfornom metodom prolaska kroz međurebarne prostore, umesto presecanja grudne kosti teškom hirurgijom, navodi se u saopštenju Instituta.

Sedamdesetdvogodišnji pacijent iz Niša podvgnut je operaciji mitralnog zalistka i koronarnog krvnog suda (MicroCab). Operacija je uspešno završena, a pacijent se već nakon pet dana vratio svakodnevnim obavezama.

Direktor KBC Dedinje Milovan Bojić ističe da se upravo vratio sa sastanka održanog sa više od 70 mladih doktora. Kako kaže, svi mladi doktori rade sa mentorima koji će ih obučavati i pratiti njihovo usavršavanje, a do kraja godine, svaki od njih biti ocenjen.

– Procedure su nove. Na Dedinju je mini invazivna operacija uvedena još od pre. Nema sečenja grudnog koša. Dr Igor Živković je sa svojom ekipom uradio to, što je već medijima poznato. Idući u susret 45 godina KBC Dedinja, jednog dana ćemo raditi samo mini invazivne operacije, što će pokazati da posedujemo veliki arsenal hirurga, i iskusnih, i mladih… Da naši pacijenti budu sigurni. Ne znam nijednu kadrio hiruršku kliniku koja može 15 pacijenata u danu operisati istom metodom – rekao je on.

Mi smo složeni organizam, zahvaljujući dobroj organizaciji, edukaciji, odgovornosti, dodao je Bojić.

– Svi učimo i uzdižemo se. Život nameće okolnosti i izazove koje morate savladati, a da bi napredovali, tajni ne sme da ima – rekao je potom Bojić.

Izvor: Pink