‘Rušenje križa na Mirogoju nije bio teroristički čin. Vratit će se nakon što ga restauriraju…

Region

Policija o srušenom križu nema dojavu, iako i gradonačelnik i rektor crkve Krista Kralja na Mirogoju tvrdi da su očevid obavili

Središnji križ na zagrebačkom groblju Mirogoju srušen je u utorak, 29. kolovoza. Kako je rekao Tomislav Tomašević, križ je srušen nepažnjom privatne tvrtke. Dodao je i kako je pozvana policija, no policija nam je rekla kako nisu ni imali dojavu.

Rektor crkve Krista Kralja na Mirogoju, preč. Vlado Mikšić poručuje kako je riječ o slučajnoj nesreći.

– Ne radi se o nikakvom terorističkom činu, dakle nikakvom ideološkom činu. Niti se radi o nekakvom barbarskom činu. Nego se radi o jednoj najobičnijoj slučajnosti, nesretnom slučaju – rekao je.

– Tijekom čišćenja stabala i odvoza, slučajno se dogodilo da je jedan kamion dotaknuo centralni križ na Mirogoju i da je taj križ, koji je već bio predviđen za sanaciju i koji je stradao u potresu, ali smo ga privremeno učvrstili, jednostavno pao – rekao je za Hrvatsku katoličku mrežu te dodao da se radi isključivo o nesretnom slučaju.

– Žalim što se to dogodilo, ali sam uvjeren da će križ vrlo brzo biti restauriran i postaviti na svoje mjesto gdje stoji gotovo stoljeće – rekao je za Hrvatsku katoličku mrežu.

Navodi da su zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i Uprava Mirogoja brzo i profesionalno reagirali.

Tomašević je istaknuo kako će se odmah pristupiti sanaciji i da će se utvrditi odgovornost radnika i same tvrtke.

Navodno je pozvana i policija, napravljen je očevid.

No kad smo nazvali zagrebačku policiju, rekli su nam da dojavu o tome – nemaju.

– Zagrađeno je područje da ne bi došlo do daljnjih oštećenja. Javljeno je svim mjerodavnim službama – i gradskim i crkvenim – i odmah je došla služba koja je pokupila pali križ i prenijela ga na restauraciju – dodao je Mikšić.

Kombi je išao u rikverc

– Kombi je išao u rikverc punim gasom i pogodio je križ koji je samo pao – ispričao nam je čitatelj koji kaže kako je to bilo u utorak ujutro oko 9 sati. Došli su neki djelatnici te firme, ogradili su sve i križ su prekrili najlonom. Nisu dali nikome blizu – rekao je.

Od jučer pokušavamo dobiti informaciju o srušenom križu, voditelj podružnice Gradskog groblja Igor Rađenović naljutio se što smo ga uopće nazvali i pitao nas je otkud nam fotografije pa nas je uputio na Holding.

Oni su rekli da zovemo Gradska groblja i osobu koja je zadužena za sva pitanja i odgovore, pokušali smo i to, ali nije nam se javila.

24sata