Mlada majka porijeklom iz BiH uspješno operisana, dobila jetru i bubreg

Region

Teško bolesna Mileva Simetić Saliji (26), mlada majka iz Pule porijeklom iz Bosne i Hercegovine, uspješno je operisana u Kliničko-bolničkom centru (KBC) Zagreb.

Mileva je dobila jetru i bubreg, a samo par sati ranije, ne znajući da će se donor pronaći, primila je i skupu injekciju koja je trebalo da je održava u životu dok se ne pronađe donor.

Hrabra majka dječaka Luana, koji ima tek nekoliko mjeseci, boluje od hiperoksalurije tipa 1, nasljedne bolesti zbog koje joj se stvaralo kamenje koje je onemogućavalo pravilan rad bubrega i drugih organa.

Ona je polako nestajala, oticali su joj udovi i stvarale su joj se rane po tijelu. Sa jedva 40 kilograma na kraju nije mogla više da hoda ni da drži u naručju svoje dijete.

Onemoćala je od bolesti i bolova. U početku nije ni bila hrvatska državljanka, iako je udata za Puljanina, pa zbog toga nije mogla da dođe na listu za transplataciju organa. Za manje od mesec dana, nakon objave priče, Mileva je dobila državljanstvo, stavljena je na listu za transplataciju i na kraju je uspješno operisana u KBC Zagreb.

Navodi se da se Mileva trenutno nalazi na odeljenju intenzivne nege, a operacija u kojoj je učestvovalo više od 20 zdravstvenih radnika trajala je više od osam sati.

Inače, procjene doktora bile su da Mileva bez transplantacije organa ne bi doživjela početak 2024. godine.

life.ba