Srbija silna na startu Mundobasketa, Orlovi upropastili rođendan Saši Đorđeviću

Region

Orlovi brojali do “stotke”, naredni meč protiv Portorika za dva dana

Košarkaška reprezentacija Srbije trijumfom je počela Svetsko prvensto, pošto je u 1. kolu grupe B savladala Kinu rezultatom . Očekivano, reklo bi se, i sa “pola gasa” – 105:63 (25:14, 30:20, 22:13, 28:16)

Pitanje pobednika rešeno je praktično sredinom prvog poluvremena, kada je Srbija stigla do dvocifrene prenosti i koja je samo rasla tokom meča. Najpre do +21 na poluvremenu (55:34), pa i do konačne visoke razlike čime su Orlovi pokvarili rođendan selektoru Kine Aleksandru Đorđeviću.

Najefikasniji u timu Svetislava Pešića bili su Bogdan Bogdanović i Marinković sa 14 poena, Dušan Ristić sa 13, uz 4/4 za tri poena i šest skokova. Milutinov je ubacio 11 i imao šest skokova, Avramović je dodao 10, a Nikola Jović devet.

Petrušev je ostao na osam iz druge deonice, uz napomenu da je zbog povrede izašao. Davidovac i Gudurić su ubacili po sedam, Dobrić šest, Stefan Jović pet poena i šest skokova, a Simanić je ostao na jednom. Kod Kineza, Žao je imao 17, a Žou 12.

Orlovi će naredni meč igrati u ponedeljak protiv Portorika (14.00) koji je nešto ranije, posle produžetka, savladao Južni Sudan. Podsetimo, prve dve ekipe idu dalje i ukrštaju se sa selekcijama Italije, Dominikanske Republike, Filipina i Angole.

Sve što su Kinezi uspeli da urade viđeno je na početku, kada su serijom 6:0 otvorili utakmicu. Vrlo brzo je ona anulirana, jer je Srbija stigla do 7:6 poenima Stefana Jovića i Nikole Milutinova.

Plej Orlova je izveo sjajan potez sredinom prve deonice, sakrio je loptu iza leđa i pogodio je za 12:11, da Srbija posle 16:14 napravila seriju 11:0. Marinković je ubacio trojku, Nikola Jović dva slobodna bacanja i rezultat na semaforu posle 10 minuta bio je 25:14.

Petrušev i Gudurić su sa šest poena otvorili drugu deonicu i orlovi su otišli na +12 (31:19). Novi cenatr Filadelfije, koji je prošlu sezonu proveo u zvezdi, vezao je čak osam poena, ali je vrlo brzo morao napolje zbog povrede. Nagazio je jednog igrača Kine prilikom doskoka i nije mogao da nastavi meč. Međutim, prve procene nisu strašne.

Davidovac se upisao u strelce, zatim asistirao Guduriću za tri poena (40:23), dok je Stefan Jović nastavio sa asistencijama. Na kraju poluvremena Srbija je vodila 55:34, uz devet poena Milutinova, osam Petruševa i po sedam Nikole Jovića i Bogdanovića.

Tamo gde su stali u prvom poluvremenu, orlovi su nastavili u drugom gde su Bogdanović (pet vezanih poena) i Milutinov postali prvi dvocifreni u našem timu – 12 i 11 poena. Ki Žu je sa 12 zadavao dosta muka našem timu, a pratili su ga Žao i Žang.

Igrala je Srbija sjajnu odbranu tokom celog meča, pogotovo u prvom delu treće deonice, da bi napad stao u finišu. Iz toga su se izrodile greške koje su rezultirale nepotrebnim faulovima, što su Kinezi oberučke prihvatili. Ipak, Avramović je vezao osam poena, Ristić ubacio trojku i Srbija je na kraju treće deonice imala vođstvo od 77:47.

Zanimljivo, Ristić je i na startu poslednje četvrtine ubacio dve trojke (83:53), da bi i Kinezi vezali svoje. Taj obračun nastavio je Marinković (86:59) i naterao je Đorđevića da traži tajm-aut.

Odbrana u poslednjih pet-šest minuta nije bila na nivou, ni kod Srbije ni kod Kine, tako da taj finiš možemo da podvedemo pod revijalni. Uz napomenu da su se svi igrači Orlova upisali u listu strelaca. Simanić poslednji, sa linije penala u 35. minutu.

(Telegraf.rs)