Ovaj gospodin 20 godina uzgaja svinje i poznat je po uspjehu. Sad su mu sve pobijene zbog kuge

Region

Sve mi mogu platiti, ali genetiku na kojoj sam predano radio desetljećima nitko ne može nadoknaditi’, kaže Antun Golubović

Bespoštedno novinarstvo ne financiraju vlasti, bespoštedno novinarstvo financiraju čitatelji. Podržite Telegram. Više o pretplati saznajte ovdje.

Antun Golubović iz Đurića jedan je od poznatijih uzgajivača crne svinje u Hrvatskoj te ponosan vlasnik oznake kvalitete. Međutim, na njegovom OPG-u inspektori su utvrdili pojavu afričke svinjske kuge, bolesti koja je izbila u nekoliko županija u Hrvatskoj.

Prije tri tjedna eutanazirali su mu 93 crnih svinja i doveli ga do očaja. Nikada, kaže, nije mislio da će mu se to dogoditi.

“Sve mi mogu platiti, ali genetiku bez koje sam ostao i na kojoj sam predano radio više od 20 godina nitko ne može nadoknaditi”, rekao je za 24 sata Golubović, koji je i predsjednik Odbora za svinjogojstvo Hrvatske poljoprivredne komore.

Bolest otkrivena početkom kolovoza
Svinjska kuga na njegovoj farmi otkrivena je početkom kolovoza. “Jedna mi se svinja razboljela i prijavio sam to veterinaru. Nakon dan i pol je uginula. Veterinari su potvrdili da se radi o afričkoj kugi i, kako se vađenjem krvi potvrdilo, bilo ih je više bolesnih. Izvršili su eutanaziju svih”, kazao je neutješni Golubović.

I nije jedini. Mnogi su zbog svinjske kuge ostali bez svega, a prema podacima od sredine srpnja, bolest je potvrđena na 112 gospodarstava.

“Moja je sreća što sam u prvih šest mjeseci ove godine prodao rasplodni materijal i tovljenike koji su tad bili za prodaju, inače bih sad imao još veću štetu. Sad će mi upravo ti prodani biti genetski materijal kojim ću ponovno započeti proizvodnju, za godinu dana, kad budem zakonski mogao opet držati svinje”, dodao je Golubović za 24 sata.

telegram.hr