Dunja Vuković porijeklom iz Gradiške niže uspjehe: Na Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi osvojila bronzu (FOTO)

Region

Mladi talenti, srednjoškolci i studenti, porijeklom iz Gradiške koji se školuju u drugim državama, postižu izuzetne uspjehe u različitim oblastima.

Dunja Vuković, koja je ove godine završila Gimnaziju „Jovan Jovanović Zmaj“ u Novom Sadu, gdje je proglašena za učenika generacije, u timu sa vršnjacima iz Beograda i Ćuprije, osvojila je bronzanu medalju na 55. Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi u Cirihu.

Srpski tim, kojeg su još činili Uroš Poleksić i Janko Popović, učenici Matematičke gimnazije u Beogradu i Dušan Đurđević učenik Gimnazije iz Ćuprije, ovaj uspjeh ostvario je u konkurenciji 350 takmičara iz 89 zemalja.

Dunja redovno, počev od osnovne škole učestvuje na takmičenjima iz hemije. O ovom, posljednjem i najznačajnijem kaže da je bilo veoma kompleksno ali da su vrijedno radili.

– Takmičenje je bilo izazovno, obzirom da je reč o međunarodnom nivou, ali mi smo, nakon odličnih priprema, postigli ovaj rezultat. Učili smo mnogo, svakodnevno po osam ili devet sati ali se ispostavilo da su veoma korisne – izjavila je Dunja nakon ovog uspjeha, za koju su novosadski mediji kazali da, kao jedini član u srpskom timu iz ove pokrajine, predstavlja ponos Novog Sada i cijele Vojvodine.

Dunja je i prethodne godine osvojila bronzanu medalju na Svjetskom prvenstvu mladih hemičara u Kini.

– Dunja voli Gradišku, gdje ima veliku podršku rodbine. Njeni roditelji, moj sin Ognjen, inženjer elektrotehnike i snaha Tamara, inženjer informatike, uvijek su Dunji ukazivali na vrijednosti znanja i učenja. Ona je to shvatila na pravi način. Ponosna sam na Dunju, svakako bi se njome dičio i njen deda Ignjatije, koji je preminuo iste godine kada je ona rođena – kazala je za Srpskainfo Zlata Vuković iz Gradiške, iz ugledne porodice o kojoj u gradu na Savi mnogi govore sa velikim uvažavanjem i poštovanjem.

Inače, Dunja je nakon završetka Gimnazije, upisala Medicinski fakultet u Novom Sadu, gdje se za nju otvaraju novi vidici za rad i dokazivanje.

srpskainfo.com