Arhitektonsko čudo: najljepša zračna luka dom je za čak pola milijuna biljaka i najveći zatvoreni vodopad na svijetu

Zanimljivosti

Rijetko kad neka zračna luka sama po sebi predstavlja atrakciju takvog kalibra, no ova to definitivno jest. Neki čak tvrde da je ova dostatan razlog za potegnuti do dalekog azijskog grada te da ćete, ako i nemate vremena za istraživanje samog Singapura, biti savršeno sretni i zadovoljni ako se zadržite unutar granica tog njegova arhitektonskog čuda. Zračna luka Changi u Singapuru nebrojeno je puta proglašena najboljom na svijetu, a koje sve zanimljivosti skriva saznajte u nastavku!

ZRAČNA LUKA KAO MAGNET ZA SUPERLATIVE
Naime, singapurska zračna luka, poznata i pod imenom Changi, magnet je za superlative. Površina joj je 24 kilometara četvornih, a otprilike isto toliko „običnih“ kilometara, dakle 24, dijeli je od centra samog grada. Jedna je od najvećih transportnih čvorišta u Aziji. I, uz to, jedna od najprometnijih zračnih luka na svijetu, kako u kategoriji međunarodnog prometa, tako i u onom teretnom. Na godišnjoj razini može primiti čak 85 milijuna putnika, no trenutno kroz nju „protutnji” njih 63 milijuna.

ČAK 620 RAZLIČITIH NAGRADA OD PUŠTANJA U PROMET 1981. GODINE
Changi, nadalje, drži titulu najboljeg aerodroma na svijetu i prema izboru Skytraxa, konzultantske tvrtke koja među ostalim rangira zrakoplovne prijevoznike i aerodrome te je jedina zračna luka kojoj je taj naslov uspjelo obraniti čak osam godina zaredom. Changi je isto tako proglašen i jednim od najčišćih aerodroma na svijetu… Ma, otkad je počeo prometovati 1981. godine, dobio je čak 620 različitih nagrada, samo 2019. godine njih 28 za najbolji aerodrom.

AERODROM NA KOJEM ŽIVI POLA MILIJUNA BILJAKA
No, u aktualnoj situaciji, kad zbog klimatskih promjena riječ „zeleno“ kotira iznimno visoko, Changi nosi još jedan, možda i najznačajniji epitet: najzeleniji aerodrom na svijetu, i to doslovno, ali i u prenesenom značenju. Changi je, naime, dom čak pola milijuna biljaka! No, krenimo redom. Primjerice, na njegovu Terminalu 4 nalazi se zeleni zid na kojem raste čak 20 tisuća biljaka. Impozantan je i zeleni zid na Terminalu 3, baš kao što bi svjetski rekorder u toj kategoriji i trebao biti – pet katova visok vertikalni vrt, dugačak 300 metara, odnosno tri nogometna igrališta. Na tom zidu obitava oko 113 tisuća biljaka, predstavnika ukupno 50 vrlo pažljivo odabranih vrsta.

JEWEL KAO POVEZNICA IZMEĐU TERMINALA, ALI I GLAVNA ATRAKCIJA AERODROMA
No, kad netko kaže „zelen“ i Changi u istoj rečenici vjerojatno misli na nevjerojatni Jewel. Riječ je o kompleksu otvorenom 2019. godine koji se – zbog sadržaja koje nudi, ali i svog izgleda – prometnuo u jednu od glavnih atrakcija samog aerodroma te služi i kao vrlo draga destinacija lokalnom stanovništvu, a ne samo putnicima. Sam kompleks ima nekoliko uloga – služi kao poveznica između tri od ukupno četiri terminala zračne luke, ali i poveznica između samog aerodroma i grada jer je Jewel dostupan i autobusom iz centra.

NAJVIŠI VODOPAD NA SVIJETU U ZATVORENOM
Tema Jewela je priroda i upravo to ostavlja brojne posjetitelje bez daha. Površina mu je 3.5 hektara i nalazi se na mjestu gdje je nekada bilo parkiralište Terminala 1, a koje se sada nalazi u podzemlju. Izgradnja Jewela koštala je čak 1,15 milijardi eura, a početna mu je zadaća bila smanjiti pritisak na Terminal 1 s njegovih 24 milijuna putnika godišnje, no na kraju je i sam Jewel postao neslužbeni terminal. Njegov unutarnji vodopad, Rain Vortex, drži svjetski rekord u kategoriji najvišeg vodopada u zatvorenom na svijetu. Visok je impozantnih 40 metara.

PRILIKA DA „NESTANETE“ U ZELENILU
Kompleks nudi niz sadržaja. Tu su raznovrsne trgovine, zatim primjerice hotel u kojem se sobe mogu iznajmiti po satu te, najbitnije, vrtovi za šetnju. Izvana sam kompleks izgleda kao ogromna krafna, a na njegovim terasama žive primjerci čak 200 različitih biljnih vrsta. Sam dizajn Jewela omogućuje posjetiteljima, bili oni putnici ili stanovnici Singapura, da se „izgube“ u zelenilu i da zaborave s koliko ljudi zapravo dijele taj prostor, ali i da se vizualno, kroz staklenu „fasadu“, povežu s onim vani – samim gradom koji također slovi kao najzeleniji grad na svijetu. Isto tako, na samoj stranici zračne luke reklamira se i opcija vjenčanja u ambijentu tog nevjerojatnog kompleksa.

PREDANOST ODRŽIVOSTI I ZELENIM RJEŠENJIMA
No, Changi nije “zelen” samo zbog biljaka, već i u smislu svoje energetske učinkovitosti. Naime, poznat je po predanosti održivosti i rješenjima koja idu u tom smjeru. Primjerice, na Terminalu 4 upravo ogromni zeleni zid pomaže u snižavanju temperature i poboljšanju kvalitete zraka.

Isto tako, aerodrom je opremljen senzorima za pokret i osvjetljenje što doprinosi učinkovitom korištenju energije. Na krovu se nalaze i solarni paneli, a isto tako prilično su se dali i u očuvanje vodnih resursa. Primjerice, uložili su u tzv. digestere u kojima se, uz pomoć bakterija, odbačena hrana pretvara u vodu. Ti strojevi, a imaju ih ukupno 11 raspoređenih po svim terminalima, probave godišnje oko 250 tona hrane ili, kako se hvale na stranici samog aerodroma, zbrojenu težinu sedam aviona A320. Tu su isto tako i upotreba recikliranog betona i električna flota vozila za prijenos prtljage.

SVAKIH 80 SEKUNDI UZLETI ILI PAK SLETI JEDAN ZRAKOPLOV
Na najzelenijem aerodromu na svijetu inače posluje više od 100 avioprijevoznika koji lete u ukupno 400 gradova rasutih diljem 100-njak zemalja i teritorija diljem svijeta. Svaki tjedan na Changi sleti ili pak s njega uzleti čak 7400 zrakoplova, dakle jedan svakih 80 sekundi.

putnikofer.hr