Novak Đoković – Sedam godina na vrhu

Region

Novak Đoković je ispisao još jedan deo teniske istorije kada je 6. novembra 2021. godine po sedmi put u svojoj karijeri sezonu završio kao prvi teniser na ATP listi. Tim podvigom on je zasenio takve teniske veličine kao što su: Pit Sampras, Džimi Konors, ali i Rodžer Federer, odnosno Rafael Nadal. Podsećamo, prvi put kada je Novak uspeo da se podigne, a potom i ostane na vrhu celu godinu bilo je 2011., 2012. a zatim su usledile 2014., 2015., 2018. i 2020.

– Veoma sam ponosan i ekstremno srećan. Očigledno, to je bio jedan od mojih primarnih ciljeva – da sezone završavam na 1. mestu. Ipak, neverovatno je da sam to uradio sedam puta time oborivši rekord mog idola iz detinjstva, Pita Samprasa. Zahvalan sam što sam se našao u toj poziciji. – Novak Đoković je izjavio pošto je saznao za ovaj rekord.

Moraju se spomenuti i neki izazovi kroz koje je Novak prolazio stižući do ove neverovatne cifre. Naime, na početku maja 2018. godine naš teniser je pao na 22. poziciju provodeći tako šest nedelja van top 20 tenisra. Prvi deo 2017. proveo je, takođe, u kontra ritmu zbog dobro poznate povrede lakta. Ali do kraja 2018. Novak uspeva da podigne čak četiri titule (od toga dva gren slema, Vimbldon i US Open) time ponovo obezbedivši prvu poziciju na kraju sezone.

Ipak, Đokovićeva najuspešnija sezona bila je 2015. sa neverovatnim odnosom od 82 pobede i samo 6 poraza. On je tada podigao 6 Masters odličija, završni turnir koji je održan u Londonu, ali i gren slem titule u Engleskoj, Americi i Australiji.

No, tu nije kraj Novakovim rekordima. Kako navode statističari u februaru 2023. oboren je još jedan bitan parametar, odnosno uzastopne nedelje koje je igrač (u muškom ili ženskom tenisu) proveo na prvom mestu time oborivši, do tad, nedostižni rekord Štefi Graf (377 nedelja). Naš teniser se i ovde našao na vrhu sa neverovatnim podatkom od 389 nedelja na prvom mestu ATP liste. Ali, tu nije kraj brojkama: 2021. oboren je Federerov rekord. Takođe, ostaće upamćene sezone između 2014-2016 kada je Novak bio nedostižan čitave 122. nedelje.

Na kraju ostaje pitanje – šta posle ? Ali pre nego što se konačno odgovori na to, Novak Đoković ne daje znake opuštanja, jer je tokom ove sezone ostvario 91.9% pobeda ostavljajući za sobom “next-gen” tenisere, odnosno igrače koji su u svojim 20-im godinama. Sudeći po, do sada, prikazanom, možemo se nadati da sve ove cifre nisu kraj, već samo podatak na koji ćemo dodati još rekorda koji će biti nedostižni, ne samo za svet tenisa, već i za svet vrhunskog sporta uopšte.

(Tenis Uživo, D. Raičević)