Ljiljana (27) dobila bubreg u Belorusiji, ali nema pare da ode po njega: “5 godina to čekam”

Region

Ljiljani je potrebno još oko 10.000 evra kako bi konačno otputovala u Belorusiju i primila bubreg

Ljiljana Milenković (27) već pet godina odlazi svaki drugi dan na dijalizu, a tog 14. jula konačno je dobila poziv koji je dugo čekala. Javio joj se tračak nade da će joj se san ostvariti i da će moći da živi bez svakodnevnih poseta lekarima. Međutim, brzo je usledilo i razočanje jer Ljiljana nije imala dovoljno novca da otputuje na operaciju.

Ljiljana je sve bliža cilju, ali potrebna joj je naša pomoć kako bi otputovala na operaciju.

– Dobro sam, ali sam i poprilično razočarana, 14. jula sam primila poziv, bio je petak, bila sam na dijalizi. Zvali su me da idem u Belorusiju, lekar mi je rekao, tačnije prevodilac, da se isključim sa aparata što pre i da mogu da krenem to veče ili najkasnije sutra ujutru, ali nažalost nismo imali dovoljno novca. Imali smo 21.000 evra na računu, a to nije bilo dovoljno – kaže ova devojka.

Njoj za transplantaciju treba 57.000 evra, a sa njom kao pratilac putuje i njena tetka. Novac joj je neophodan kako bi pokrio samu operaciju, troškove puta, boravka i lekova. Nažalost ona je propustila zlatnu priliku da se njena agonija završi, ali kako kaže, ne odustaje i nada se da će što pre otputovati i vratiti se sa lepim vestima. Njen brat i prijatelji su se aktivirali i lepili plakate za pomoć u gradu i za nekoliko dana brojka na računu je počela da se uvećava, ali potrebno je još novca.

– Za četiri, pet dana ljudi su se aktivirali i delili sve i svašta. Do sada smo skupili ja mislim oko 47.000 evra, sve smo bliži i bliži, ali eto tu zlatnu priliku sam propustila jer nismo imali dovoljno novca na računu.

Kako kaže, lekar joj je rekao da se u što kraćem roku sakupi novac i da se uplati bolnici cela cifra od 57.000 evra. Nakon toga Ljiljana treba da pozove bolnicu da im javi kada novac legne na račun, tek onda dobiće informacije od njih da li može da se spremi za put ili će morati da čeka neki period. Ljiljana je strpljiva, ali se nada da će sledeći put kada joj telefon zazvoni imati dobre vesti.

– Ako sam ja sada već pet godina na dijalizi ovde na Zvezdari u gradskoj bolnici u koju idem svaki drugi dan, onda mogu da sačekam još neki period. Meni je samo bitno da ja imam taj novac na računu kako bih mogla da idem – kaže ova dvadesetsedmogodišnjakinja.

Ljiljana je jako blizu cilja. Mora da uplati novac bolnici u Minsku, u Belorusiji, a da bi to mogla da učini potrebno joj je još oko 10.000 evra.

– Oni imaju bubrege za transplantaciju u toj bolnici. Ja sam potpisala ugovor i bila sam u februaru na pripremi za transplantaciju. Bila sam tamo dve, tri nedelje i vratila sam se kući. Rekli su mi da će me zvati u roku od pet, meseci šest i tako je i bilo. Zvali su me za pet meseci. Oni kada dobiju organ koji meni odgovara i oni me pozovu i imam rok od 18 sati da se pojavim na operaciji. Oni su me zvali 14. jula, ali ja nisam imala dovolno novčanih sredstava. Doktor je rekao da se sakupe pare u što kraćem roku i da će me pozvati, ali moram prvo ceo iznos od 57.000 evra da uplatim na račun bolnice u Minsku da bi oni osigurali sebe i da bi mogli da me pozovu u što kraćem roku.

Ustanovljeno je da je Ljiljana u jako lošem stanju, da su joj otkazali bubrezi i da mora hitno na operaciju. Imala je dva operativna zahvata, nakon kojih je morala na hemodijalize svaki drugi dan, kako bi ostala u životu. Posle tri meseca provedena u bolnici, Ljiljanu sada na dijalizu odvoze kola hitne pomoći.

Ljiljanina želja je da dobije novi bubreg i nastavi normalan život van bolnice, svakodnevnog bodenja i van svake životne opasnosti. Za to joj je potrebna transplatacija bubrega u inostranstvu. Ljiljana i njena porodica se ovim putem obraćaju za pomoć ljudima dobre volje da, u skladu sa svojim mogućnostima, doniraju novčana sredstva i tako pomognu Ljiljani da ponovo bude zdrava.

Naše malo Ljiljani znači život! Budimo humani!

Pomozimo Ljiljani!

Uplatom na dinarski račun:

160-0000000555294-72

Uplatom na devizni račun:

160-0054000042687-25

IBAN:

RS35160005400004268776

SWIFT/BIC:

DBDBRSBG

UPIŠI 717 I POŠALJI SMS NA 3030

(Telegraf.rs)