Srbija U20 u polufinalu Evropskog prvenstva

Region

Tim selektorke Dajane Butulije je u četvrtfinalu u Klaipedi savladao Tursku rezultatom 70:46 (23:13, 12:15, 16:11, 19:7).

Srbija će u polufinalu igrati protiv pobednika utakmice Portugalija – Letonija koja se igra večeras.

Srbija je do polufinala stigla na krilima fantastične Nevene Rosić koja je postigla 23 poena. Katarina Knežević je postigla 10 poena (8 skokova), , Anđela Matić devet poena (6 skokova, 5 asistencija), Dunja Zečević osam poena (6 skokova), a Jovana Spasovski sedam poena (6 skokova).

Turska je bolje otvorila utakmicu i posle nepunih pet minuta povela sa 12:4. I upravo tada je srpski tim „proigrao“. Zečević, Rosić, Anđela Matić i Marojević su pogađale pa je Srbija za tri minuta napravila seriju 13:0 i povela sa 17:12. Turska u drugih pet minuta prve četvrtine nije postigla koš iz igre, samo jedno slobodno bacanje je realizovala, a naš tim je sa pet poena Rosić u poslednjem minutu stigao do dvocifrene prednosti 23:13 posle deset minuta igre.

Turska je prvi naredni koš iz igre postigla tek u 14. minutu, a za tih devet minuta rezultat je glasio 21:1 u korist Srbije.

Sredinom drugog perioda Turkinje su uspele da prepolove zaostatak i priđu na 25:20. Do kraja poluvremena Srbija je održavala 5-7 poena prednosti, a poenima raspložene Rosić na odmor je naš tim otišao sa sedam poena prednosti – 35:28.

Rosić je postigla 12 poena, Zečević šest, a po četiri Anđela Matić, Spasovski, Knežević i Marojević.

Pretila je Turska u uvodnim minutama treće četvrtine, bila na pet poena zaostatka (37:32), ali je Srbija odgovorila serijom 7:0 za 44:32 u 24. minutu. Rosić je postigla svoju drugu trojku na meču, a u listu strelaca se upisala i Milica Matić posle sjajne odbrane i kontre našeg tima.

I kada je Turska u 27. minutu ponovo spustila razliku ispod deset poena, posle ofanzivnog skoka Rosić je pogodila za dva poena pod faulom, pa je svojim 20. poenom u tom trenutku donela Srbiji vođstvo 48:37.

Dvocifrenu prednost Srbija je suvereno držala, pre svega zahvaljujući sjajnoj odbrani. Turska je ponovo imala „žute“ minute bez postignutog poena, pa je naš tim poveo sa 51:37 u finišu četvrtine. Ipak, Turska je u poslednjoj sekundi poentirala za 51:39 pred ulazak u poslednju četvrtinu.

Srbija je trojkom Spasovski otvorila poslednju četvrtinu i povela sa 54:39.

Već sredinom četvrtine bilo je jasno da će Srbija zabeležiti pobedu. Sjajna igra u odbrani zaustavila je turski napad na samo dva poena za pet poena, samim tim i bilo kakav pokušaj da se vrate u meč.

Na kraju ubedljivih 70:46 za polufinale.

kosarka.24.rs