Marinković: U Sarajevu sam ja za papke četnik, u Beogradu sam Alijin mudžahedin

Region

Poznati bh. glumac Dragan Marinković Maca gostujući u jednoj srbijanskoj emisiji govorio iskreno o svom životu, odrastanju, ali i opisao kroz suze momente koje je proveo u Sarajevu tokom rata.

Između ostalog, govorio je o svojoj karijeri, ali i svojim kolegama.

Naime, Maca je gostovao u emisiji “Preživjeli” koju vodi Milan Kalinić.

“Problem za naše mlade kolege jeste što su upravo tu djecu uvalili u tu estradu. Mi nemamo veze sa estradom. Najbolji pokazatelj da li valja nešto ili ne valja je publika. Kada rasprodaš salu i dobiješ aplauz sve je jasno”.

Potom je govorio i o Sarajevu:

“Osjećam se kao Sarajlija. Sarajlija i Jugoslaven. Ne volim ni Tita ni komunjare. Govorimo isti jezikom i mi smo svi jedno. Pitanje vjere i ideologije je privatna stvar i to me ne interesuje. Ja sam rođen u tom gradu, rođen na tom asfaltu. Sarajevo je metafora. Trebaš ga proživjeti, profurati… Sarajevo je migracijski pretrpjelo. Šta me briga što više nije to raja koju znam, kada imam ono nešto svoje. To je ono moje Rajvosa. Sa rajom se ne raspravljaš o tim stvarima. Ili si raja ili si papak”, kazao je.

Istaknuo je da je sve vrijeme tokom rata proveo u Sarajevu, da nije otišao zbog majke.

“Sjećam se tog šestog aprila, dan Sarajeva, ljepši dan ne znam jesam li ikad vidio. Proljeće, ni kera nema na ulici, ništa se ne čuje osim ptičića. Zamisli ništa se ne čuje. Tišina, ali ona jeziva. Samo ptičice, nema nigdje nikoga. Gotovo je, već se zakuhalo. Onda je krenuo belaj i to je to. Taj dan mi nikad nije bio duži u životu. Ne smiješ izaći. Već se zaratilo, onda je počelo to puškaranje”, kazao je.

U emisiji je otkrio i da li je imao problema u ratu u Sarajevu.

“Bilo je. Srećom, znao sam neke žestoke momke grada. Boga mi da nije bilo njih ne znam kako bih. Uvijek sam nostio krstić pa su me znali pitat šta će ti to. Uvijek imaš budale, kao i svuda i dan, danas. Budala koje će ti izbušit gume zbog tablica, iako ne znaju ni ko si, ni šta si. Imao sam problema, ali sam imao problema s budalama. Sad ću ti reći. U Sarajevu sam ja za papke četnik, a u Beogradu sam za papke Alijin bojovnik i mudžahedin. Tako da ja sam negdje nigdje. Ja ne dižem tri prsta, ja svoju vjeru i naciju ne glorifikujem”, dodao je.

n1info.ba