Pogledajte poplave nakon oluje, kao sante leda da se šire ulicom

Svijet

Sjevernu Italiju pogodilo je snažno nevrijeme sa kišom, orkanskim vjetrom i gradom, pa čak i tornadom u Milanu. Oluja je čupala drveće, otkidala krovove i izazivala poplave. Najgore je bilo u Lombardiji, a oluja je prijavljena i u Venetu. Nekoliko ljudi je povrijeđeno. Na društvenim mreža objavljen je snimak poplava.

Prema pisanju lista Corriere della Sera, Lombardiju je već tokom noći zahvatio silovit talas jake kiše sa ekstremnim pojavama poput grada koji je bio veći od teniskih loptica. Na sjeveroistoku Milana ujutro se pojavila oluja, svojevrsni tornado, koji su zabilježili stanovnici između Cernusco sul Naviglija i Gessatea. Vatrogasci su obavili 110 intervencija zbog poplava, klizišta i srušenog drveća.

Prijavljeno je kako je povrijeđeno nekoliko osoba, kao i da je pričinjena znatna šteta na automobilima i kućama, a pojedini putevi su zatvoreni zbog oborenih stabala i druge štete. Dvije osobe su povrijeđene u okolini Breše. U oblasti Bergama, gdje je orkanski vjetar čupao drveće, četiri osobe, među kojima dvoje djece, povrijeđene su kada je drvo palo na njihov automobil.

U Lombardiji je nevrijeme također nanijelo veliku štetu usjevima. U Mantovi je neobično veliko nevrijeme s gradom uništilo usjeve na poljima kukuruza, soje i paradajza. Pogođene su i plantaže lubenica, dinja i bundeva. U Veneciji, muškarac kojeg je udario grom dok je šetao gradom usred nevremena prevezen je u bolnicu sa teškim povredama.

Izuzetno loše vrijeme rezultat je toplinskih valova koji su nedavno zahvatili Italiju, kao i veći dio sjeverne hemisfere. Kako prenosi Ansa, za narednu sedmicu predviđa se još jedan period intenzivnih vrućina

n1info.ba