Nagrada za mlade pijaniste nosiće ime po Andriji Čikiću stradalom u “Ribnikaru”

Region

Na sastanku je dogovoreno da Zadužbina u saradnji s Ministarstvom kulture realizuje ovu plemenitu ideju

Ministarka kulture Maja Gojković, upravnik Zadužbine Ilije M. Kolarca Aleksandar Peković i predsednik Upravnog odbora ove ustanove Rade Vojnović postigli su danas saglasnost oko realizacije ideje da nagrada za mlade pijaniste odnosno mlade kompozitore ponese ime po dečaku Andriji Čikiću, stradalom u tragediji u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”.

Na sastanku je dogovoreno da Zadužbina u saradnji s Ministarstvom kulture realizuje ovu plemenitu ideju, što je podržao i Upravni odbor ove ustanove, objavilo je resorno ministarstvo na društvenim mrežama.

O daljim koracima sprovođenja konkursa koji će uslediti, javnost će obavestiti upravnik Zadužbine Ilije M. Kolarca.

Podsetimo, 13-godišnji K.K. učenik škole 3. maja je hicima iz pištolja ubio osmoro svojih drugova i drugarica i domara škole, a ranio još šestoro. Među stradalima je i Andrija Čikić izuzetno talentovani pijanista, koji je tokom muzičkog školovanja osvojio brojne nagrade. Sanjao je da školovanje nastavi van Srbije na nekoj od prestižnih akademija.

Povrh toga pokazao je izuzetnu hrabrost, koja ga je koštala i mladog, tek započetog života, kada je kobnog dana pokušao da spreči i savlada K. K. da počini masovno ubistvo.

24sedam.rs