Đoković se mučio, pa preokretom razbio Rubljova za polufinale Vimbldona: Novak nezadrživo grabi ka tituli i novim rekordima

Region

Srpski teniser Novak Đoković plasirao se u polufinale Vimbldona, pošto je nakon preokreta savladao Andreja Rubljova sa 3:1, po setovima 4:6, 6:1, 6:4, 6:3.

Meč je trajao dva sata i 51 minut, a Novak će u polufinalu igrati protiv Janika Sinera, koji ga je prošle godine namučio i naterao na pet setova u četvrtfinalu Vimbldona.

Na početku meča serveri su osvojili svoje gemove, ali smo videli najavu ljute borbe. Već u šestom gemu mogao je Novak do bitne prednosti, imao je dve brejk lopte, ali je odličan servis izvukao Rusa iz neprijatnosti. Pogrešio je Rubljov za novu brejk loptu, ali je i nju spasao. Imao je Andrej i gem loptu, ali je Novak ostao u gemu nakon fenomenalne defanzive i vraćenog smeča. Ipak, Rubljov je vezao dva poena i izjednačio – 3:3.

Naredna dva gema su lako uzimali serveri, a onda je viđeno iznenađenje. Imao je Novak gem loptu za 5:4, koju nije iskoristio, a onda je pogrešio za brejk loptu. Rubljov je iskoristio tu šansu i došao nadomak osvajanja prvog seta.

Stigao je Rubljov do 30:15, ali je onda pogrešio u razmeni. Ipak, došao je do set lopte, a Novak je relativno lak ritern smestio u mrežu – 4:6.

Navijači su u tim momentima pružili podršku Novaku, koji je u drugom setu demonstrirao silu.

Bez izgubljenog poena poveo je sa 1:0, a onda je stigao i do brejka nakon sjajnog drop-šota. Uz velike poteškoće i dve spasene brejk lopte, Novak je poveo sa 3:0 i to je verovatno bio i preloman momenat u drugom delu igre.

Rubljov je greškama doneo Srbinu novi brejk, a onda je bez izgubljenog poena u gemu stigao do 5:0. Ruski teniser je na kratko uspeo da produži set, spasao je i dve set lopte, ali već kod treće ništa nije mogao – 6:1.

epa10740113 Novak Djokovic of Serbia in action against Andrey Rublev of Russia during their Men’s Singles quarter final match at the Wimbledon Championships, Wimbledon, Britain, 11 July 2023. EPA-EFE/TOLGA AKMEN EDITORIAL USE ONLY

Dobri servisi izvukli su Rusa na startu trećeg seta, a bilo je neizvesno i u Novakovom gemu. Grešio je Đoković za dve vezane brejk lopte, ali mu se odužio i rival. Sjajan servis doneo je Đokoviću gem loptu, koju je iskoristio zbog greške Rusa. Navijači cu u tim momentima više navijali za Rubljova, ali mu to i nije baš pomoglo.

Naredna dva gema bila su laka za servere, a onda je viđen ključni brejk. Rubljov je otvorio gem asom, a Novaku su pripale dve uzastopne razmene za 15:30. Rus je osvojio naredni poen, ali mu lob nije bio uspešan, pa je Srbin imao brejk priliku. Pogrešio je Rus nakon snažnog servisa za brejk Đokovića i 3:2 u trećem setu.

Potrvdio je Novak brejk, a onda je propustio veliku priliku da dođe do novog. Sjajan poen je pripao Rubljovu nakon sjajne bekhend paralele, a Novak je dvaput pogrešio za kraj gema i 4:3.

Lako je Novak povećao svojim servisom na 5:3, a Rubljov je brzo smanjio i onda svim snagama napao Đokovićev servis.

Imao je srpski predstavnik dve vezane set lopte, ali je Rubljov pogodio sjajan bekhend, a onda je i novak stegnuto odigrao za izjednačenje. Ubrzo je Rus imao i brejk loptu, ali je dobra kombinacija servisa i voleja donela Novaku izjednačenje. Brzo je Đoković došao do treće set lopte, ali ona nije bila srećna, pošto je Srbin pogrešio u razmeni. Gestikulirao je Novak ka loži nakon promašaja, pokazivao je na reket, a pre toga se žalio na vetar. Na 40:40 Rubljovu je pripalo nadigravanje na mreži, a Novak je bio na ivici duple servis greške. Pokušao je Rubljov da bekhendom završi gem u svoju korist, ali je promašio za novo izjednačenje. Nakon što je spasao brejk loptu pokazao je Novak kao da ne čuje publiku, a usledio je niz zvižduka. Rus je jeftino pogrešio, ali mu se Novak odužio duplo. Treća brejk lopta nije bila srećna za Rusa, iako je Đoković stegnuto odigrao poen. Došao je Srbin do pete set lopte, a onda je naterao rivala na grešku – 6:4

Oba tenisera su bili sigurni u uvodnim gemovima četvrtog seta, ali je Novak znao kada treba da zapne. Sjajni volej doneo mu je 15:30, a greška rubljova dve brejk lopte. Napadao je Rus, ali ga je Novak naterao na nekoliko dodatnih udaraca kako bi spasao prvu brejk loptu. Ipak, Novak je stigao do ranog brejka, pošto je Rubljov izgubio razmenu.

Potvrdio je brejk Đoković i poveo sa 3:1, a sigurno je održavao prednost do 5:3. Rubljov je stegnuto odigrao gem na svoj servis, Novak je stigao do tri vezane brejk i meč lopte, a druga je bila srećna.

Novak je produžio i seriju pobeda na Centralnom terenu Vimbldona, pošto tamo nije izgubio još od 2013. godine i meča sa Endijem Marijem.

Đoković na Vimbldonu juri osmi trofej, kojim bi se izjednačio sa Rodžerom Federerom, odnosno 24. grend slem titulu, po čemu mu već sada niko nije ravan.

Đoković – Rubljov 4:6, 6:1, 6:4, 6:3
20:46
KRAJ!
Brejk i pobeda Novaka za polufinale Vimbldona!

20:43
5:3 Još gem do pobede
Poveo je Rubljov sa 0:15, ali je Đoković prošao drop-šot. Opet čelendž Rusa nije bio uspešan, a onda je izbacio i ritern u aut. Imao je Rubljov još jedan poklon za Novaka koji je poveo sa 5:3.

20:40
Spektakl
Navijači su ustali nakon sjajne odbrane Ðokovića, pozvao ih je da budu glasniji, nasmejao se, a onda je čuo ovacije “Nole, Nole”.

4:3 Nije kraj…
Dva sjajna poena odigrana su na početku gema. Prvi je pripao Novaku koji je na trenutak nestao iz kadra, ali je Rubljov u narednom potegao iz sve snage i pogodio. Dobar servis doneo mu je 30:15, a sjajan forhend dve gem lopte. Asom je Rus zatvorio gem.

20:37
4:2 Obojica sigurni
Lako je Rubljov uzeo svoj servis gem sa samo jednim izgubljenim poenom. Uzvratio je Novak i to bez izgubljenog poena.

20:30
3:1 Samo neka se ovako nastavi
Imao je Rubljov 15:30, ali je opet poklekao u razmeni bekhendima i slajsevima. Došao je Srbin do gem lopte, a gem je zaključio asom.

20:25
2:1 IDEMO!
Sjajni volej doneo je Novaku 15:30, a greška Rubljova dve brejk lopte. Napadao je Rus, ali ga je Novak naterao na nekoliko dodatnih udaraca kako bi spasao prvu brejk loptu. Ipak, Novak je stigao do ranog brejka, pošto je Rubljov izgubio razmenu.

20:20
1:1 Siguran početak četvrtog seta za obojicu
Nema problema za servere.

20:16
Standardni rat sa publikom
Nastavio je svoj rat sa publikom, pesnicom je slavio ka publici. Na radiju Vimbldona prenose da je “bilo gotovo fizički”. Osvojio je Novak set, pa pogledao najpre ka boksu, a onda prema jednom navijaču koji ga je nervirao.

6:4 BRAVO! Ajmo još jedan do pobede!
Pogrešio je Novak za 15:15, ali je onda vezao dva poena za vezane set lopte. Rubljov je pogodio sjajan bekhend u nebranjeni deo terena, a stegnuto je Novak odigrao na drugu set loptu. Rubljov je stigao do brejk lopte, ali je dobra kombinacija servisa i voleja donela Novaku izjednačenje. Brzo je Đoković došao do treće set lopte, ali ona nije bila srećna, pošto je Srbin pogrešio u razmeni. Gestikulirao je Novak ka loži nakon promašaja, pokazivao je na reket, a pre toga se žalio na vetar.

Na 40:40 Rubljovu je pripalo nadigravanje na mreži, a Novak je bio na ivici duple servis greške. Pokušao je Rubljov da bekhendom završi gem u svoju korist, ali je promašio za novo izjednačenje. Nakon što je spasao brejk loptu pokazao je kao da ne čuje publiku, a usledio je niz zvižduka.

Rus je jeftino pogrešio, ali mu se Novak odužio duplo. Treća brejk lopta nije bila srećna za Rusa, iako je Đoković stegnuto odigrao poen. Došao je Srbin do pete set lopte, a onda je naterao rivala na grešku.

19:55
5:4 Sad sledi ono najbitnije za Novaka
Produžio je Rubljov treći set.

19:52
5:3 Još korak do vođstva u setovima
Lak gem za Novaka.

19:48
4:3 Propuštena velika prilika
Promašio je Novak iz bekhenda prvi put u trećem setu, ali je nakon greške Rubljova stigao do 15:30. Dobio je Rus naredni poen, ali je pasing šot Đokovića bio odličan za novu brejk loptu. Sjajan poen je pripao Rubljovu nakon sjajne bekhend paralele, a Novak je dvaput pogrešio za kraj gema.

19:41
4:2 Potvrda brejka
Na 30:15 Rubljov je imao čist pasing-šot, ali je promašio, pa je Novak stigao do dve gem lopte. Rus je produžio gem, ali je izbacio slajs u aut.

19:35
3:2 BREJK! Bravo Novače!
Rubljov je otvorio gem asom, a Novaku su pripale dve uzastopne razmene za 15:30. Rus je osvojio naredni poen, ali mu lob nije bio uspešan, pa je Srbin imao brejk priliku. Pogrešio je Rus nakon snažnog servisa za brejk Đokovića.

Rubljov već ima problem da dođe do daha, duge razmene su ga umorile.

2:2 Novo izjednačenje

Mudar potez doneo je Novaku 30:0, a Rubljov je forhend smestio u mrežu za tri gem lopte. Još jednom je rus pogrešio za kraj gema.

19:27
1:2 Gem sa nulom
Konačno je duga razmena pripala Rubljovu, a Đoković je nakon proklizavanja pogledao ka rupi koju je ostavio u travi. Rus je ekspresno stigao do 40:0, a novaku je opet zasmetao vetar.

19:24
1:1 Napeto
Rubljov je smečovao za 0:15, a onda je dočekao i Novakovu grešku. Pokušao je Rus forhend paralelom da doše do tri brejk lopte, ali je lopta završila pored linije u autu. Novak je ipak pogrešio u narednom poenu za 15:40, ali mu je Rubljov uzvratio duplom merom. Sjajan servis doneo je Đokoviću gem loptu, koju je iskoristio zbog greške Rusa.

Publika sada glasnije navija za Rubljova, sve se češće čuju navijači. Novak izgleda kao da mu nešto smeta, možda vetar koji duva sa vremena na vreme, pošto je krov ipak otvoren.

19:19
0:1 Dobri servisi izvukli Rubljova
Dobri servisi i dva asa doneli su Rubljovu početnu prednost u trećem setu, iako je Novak pogodio jednu fenomenalnu bekhend dijagonalu.

19:12
6:1 BRAVO!
As je doneo Novaku dve vezane set lopte. Prvu Srbin nije iskoristio, a kod druge je ritern Rusa bio odličan, pa je Novak izbacio loptu u aut. Duga razmena i nadmudrivanje pripali su Novaku za treću set loptu, koja je bila srećna.

19:08
5:1 Konačno gem za Rusa
Savršenu paralelu je ubacio Novak za 30:15, ali je to bilo sve što je uradio u ovom gemu.

19:05
5:0 Na korak smo od izjednačenja u setovima
Nastavio je seriju poena Novak, pa je očas posla stigao do 40:0. Već kod prve gem lopte je Rubljov pogrešio iz bekhenda.

19:04
4:0 Kakva greška Rubljova
Sjajno je Novak otvorio gem za 0:30, a Rubljov je promašio zicer na mreži za tri vezane brejk lopte. Već kod prve je Novak odigrao bekhend, a linijski sudija je pokazao da je loptica bila dobra, iako nije. Rubljov nije tražio čelendž i brejk je pripao Novaku.

19:01
Navijači podeljeni
Navijači su se podelili u podržavanju dva igrača, pa se povremeno čuje nakon manjeg iskazivanja podrške “Pronađite život”.

19:00
3:0 Teško, ali potvrda brejka se računa!
Pogrešio je Novak iz forhenda na otvaranju gema, ali je još jedan duži poen otišao Novaku. Uz dosta sreće odigravši ramom, Rubljov je stigao do 15:30, ali je još jedna razmena pripala Novaku. Pasing šot Rusa je bio odličan za brejk loptu, ali je onda spasena snažnim servisom. Opet je nešto zasmetalo Đokoviću, koji je opet pogrešio za drugu brejk loptu. Ipak, bekhend se oteo kontroli Rubljovu za novo izjednačenje. Servis je izvukao Novaka iz problema i bekhend vinerom je zatvoren gem.

18:53
2:0 BRAVO! BREJK!
Opet je razmena pripala Novaku, koji je imao 0:30 nakon duple servis greške Rusa. Đoković je olako pogrešio, ali je Rubljov opet napravio duplu servis grešku za dve brejk lopte. Kod prve Srbin nije imao šansu, jer je Rubljov odmah napao, ali je kod druge Novak odigrao sjajan drop-šot.

Zatražila je glavna sutkinja da se zatvore vrata koja vode ka terenu.

Podrška sa tribina
Novaku skandirali u Londonu. Pokušavali su srpski navijači da podignu Đokovića u drugom setu.

18:48
1:0 Odličan početak seta
Vinerom iz forhenda Novak je stigao do 30:0, a onda je brzo uzeo još dva poena i poveo u drugom setu.

nova.rs