Srbi će sutra ispoštovati dva amaneta čika Đorđa: Prvi svi znamo, a ovo je drugi – Bez jedne stvari nije hteo u večnu kuću

Region

Grčke vlasti dozvolile su da bude ispunjena poslednja ovozemaljska želja Đorđa Mihailovića, najpoznatijeg čuvara Zejtilnika, srpskog vojnog groblja u Solunu. Deda Đorđe će po svojoj želji, počivati u kripti pored oca Đure i dede Save, upravo na groblju koje su i oni i on decenijama čuvali.

Drugu želju ispuniće mu porodica – biće sahranjen sa šajkačom, koju je uvek s ponosom nosio.

Troškove sahrane čuvara Zejtinlika, koji je preminuo u 96.godini, snosiće država Srbija, odnosno Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Đorđe Mihailović biće sahranjen 6. jula, a tačna satnica znaće se danas.

Čin sahrane će se obaviti uz vojne počasti i u prisustvu delegacija obe zemlje. U toku su završni pregovori i usaglašavanje ministarstava vojnih Srbije i Grčke oko toga čija će garda ispratiti deda Đorđa i ispaliti počasni plotun.

Dozvolu za pokop na Zejtilniku dao je i srpski Zavod za zaštitu spomenika kulture. Đorđe Mihailović pripada trećoj generaciji čuvara srpskog groblja, a večno počivalište njegovih predaka nalazi se u prvim redovima, između staze koja odvaja mauzolej i groblje poginulih boraca.

Punih 60 godina on je čuvao više od 7.000 grobova srpskih vojnika nastradalih na Solunskom frontu. Od oca Đure preuzeo je zastavu i zavet: „Dok držiš zastavu, drži i ona tebe.“

U poznim godinama imao je samo dve želje – da dobije srpski pasoš i da bude sahranjen kraj oca i dede. Prva želja ispunila mu se 2020. godine, kada je dobio naše državljanstvo i pasoš. Drugu će mu država ispuniti sutra.

Poslednje tri godine zdravlje mu se pogoršavalo, a od lane je Zejtilnik gledao samo sa prozora svoje kuće, na uzbrdici iznad njega. Čak i kada je već bilo izvesno da odlazi, po rečima supruge Svetlane, nije hteo u bolnicu. Ostao je na večnoj „mrtvoj straži“, da čuva sećanje na srpsku golgotu.

Izvor: kurir.rs