Na brdu iznad Goražda podignut ljiljan visok blizu deset metara

Region

Na uzvišenju iznad Goražda danas je postavljena konstrukcija spomen obilježja u obliku ljiljana, simbola RBiH i herojske odbrane ove zemlje. Ovaj projekat inicirao je i realizirao poslanik u Skupštini BPK Goražde Džebrail Bajramović, inače dobitnik najvećeg ratnog priznanja – Zlatni ljiljan.

– Ideja se rodila prije mjesec i po dana i danas je montirana betonska konstrukcija, a spomen obilježje će svoj konačan oblik dobiti u narednom periodu. Na ovome sam najviše radio sa sestrom Azeminom Lepenicom i prijateljem Semirom Čengićem. Ljiljan je visok blizu deset metara, bit će u bijeloj boji sa zlatnim motivima i osvijetljen LED rasvjetom. Ovo je moj poklon ovom gradu, građanima, saborcima, mrtvima i živima, ali i budućim generacijama kao spomen na ono što smo prošli – kazao nam je Bajramović.

Dodaje kako su ovaj neobičan projekat na svoj način pomogli Midhat i Haso Herenda, Šaćir Raščić, Sanjin Jašarević, Semir Kovač, Almir Lepenica, Almir i Nura Midžić, Elvedin Čizmić, Safet Ališehović, Hajrudin Kadrić, firma Okac i gradonačelnik Ernest Imamović, koji je danas posjetio spomen obilježje.

bolja-bosna.com